Considerat de multi ca si „maladia vremurilor moderne”, stresul este un termen folosit in general cu conotatie negativa (ne simtim stresati de diverse actiuni/persoane). Cu toate acestea exista si stres pozitiv – eustresul – cel care ne ajuta sa ne depasim limitele, sa cautam noi modalitati de rezolvare a problemelor, cu alte cuvinte sa evoluam.
In acest articol ne vom referi la stresul care ne afecteaza corpul, contribuind la instalarea sau la evolutia accelerata a diverselor maladii. In general ne simtim stresati atunci cand capacitatile noastre de gestiona o situatie sunt depasite, iar factori stresori sunt la tot pasul: la slujba, in relatia de cuplu, cu copii sau familia extinsa, in societate, stres din cauza banilor sau a problemelor de sanatate.
Fiecare dintre noi si-a dezvoltat in timp diverse strategii de a face fata situatilor stresante, unele adaptate (meditatia sau practicarea sportului) altele care nu fac decat sa agraveze si mai tare efectele asupra corpului (mancatul excesiv pe fond emotional, mersul la cumparaturi – vezi si oferta rucsac dama). Subiectul celor mai bune strategii de a face fata stresului l-am dezbatut deja in articolul Tehnici eficiente de eliminare a stresului din organism.
Efectele negative ale stresului:
Efectele stresului sunt diferite in functie de rezistenta fiecarui individ, insa unele probleme ne afecteaza pe toti la fel:
Probleme digestive. Printre problemele cauzate de stres asupra sistemului digestiv amintim: constipatia, refluxul esofagian, ulcerul, gastrita, boala Cohn sau sindromul colonului iritabil.
Probleme cardiovasculare. Pe termen lung stresul poate duce la boli ale inimii, colesterol, aritmii, hipertensiune, accidente vasculare.
Probleme psihologice: Persoanele care se confrunta cu un nivel crescut de stres pot dezvolta anxietate, depresie, isi vad relatiile afectate datorita comportamentului diferit pe care il au.
Imunitate scazuta. Imunitatea are mult de suferit de pe urma stresului, persoanele stresate racesc mai usor, se vindeca mai greu, dezvolta diverse alergii
Cum iti dai seama ca esti stresat excesiv?
Este important sa cunosti din timp care sunt simptomele stresului astfel incat sa poti lua masuri cat mai repede. Printre semnele stresului se numara:
- Transpiratia excesiva
- Maini si picioare reci
- Probleme digestive
- Spasme musculare sau furnicaturi la nivelul muschilor
- Puls crescut
- Ticuri nervoase: rosul unghilor, trasul de par
- Nerabdare, impulsivitate si ostilitate
- Dureri de cap
- Libido scazut
- Senzatii de anxietate, panica, sentimentul de a fi coplesit si fara speranta
- Dificultati de concentrare sau de memorie
- Stare de epuizare sau letargie, atat fizica cat si mentala
- Probleme cu somnul
Lista de mai sus nu este exhaustiva, mai sunt si alte semne care indica prezenta stresului in exces, fiecare dintre noi este bine sa se autoevalueze si sa isi monitorizeze organismul. Stresul precum si sindromul de burn-out sunt frecvente in ultimii ani si duc la serioase probleme atat la nivel personal cat si in societate.
Priviti in interiorul vostru si actionati pentru a face fata situatilor stresante, chiar si cei mai mici pasi sunt importanti pe calea vindecarii, ei contribuind la o reactie in lant de evenimente pozitive.
Citeste si Gestionarea stesului prin nutritie si dieta
Multumesc foarte mult pentru articol.