NLP

Despre Programarea neuro-lingvistica. Ce este NLP

Dezvoltare Personala

NLP

Programarea neuro-lingvistica sau NLP este o disciplina puternica care permite oamenilor sa eficientizeze comunicarea si sa atinga excelenta in viata. Astfel, ei pot gandi si comunica mai eficient. Principiile sale se bazeaza pe cunostinte din domeniile programarii, teoriei informatiei si teoriei comunicarii si psihologie normala si clinica, avand la baza ceea ce autorii numesc modalitati senzoriale, adica sisteme bazate pe reprezentari. Sunt 3 modalitati senzoriale principale: vizuala, auditiva si kinestezica.

Programarea neuro-lingvistica a fost creata la inceputul anilor 1970 de Richard Bandler, om de stiinta si terapeut, si John Grinder, lingvist si terapeut.

Ce este NLP ?

NLP exploreaza relatia dintre felul in care gandim (neuro), felul in care comunicam (lingvistic) si modelul nostru comportamental si emotional. Studiind aceasta relatie oamenii pot transforma felul in care gandesc si se comporta in mod traditional intr-un model de succes.

NLP este o unealta de management care schimba felul in care oamenii se comporta pentru a avea cel mai mare impact profesional si personal.

NLP te poate ajuta sa:

  • ai mai mult succes, deoarece inveti sa-ti influentezi starile emotionale si psihologice;
  • inlocuiesti comportamentele si obiceiurile negative cu unele pozitive
  • fii constient de impactul pe care ii ai asupra celorlalti
  • intelegi mai bine propriile tale motivatii, nevoi si comportamente
  • iti imbunatatesti felul de a comunica acasa si la serviciu
  • intelegi si reduci stresul

Principiile operationale NLP:

1. Cunoaste-ti scopul. Oamenii care nu stiu ce vor de la viata nu reusesc sa atinga un succes mare.
2. Invata sa ai suficienta acuitate senzoriala (acuitate inseamna intelegere clara) ca sa stii daca te misti catre scopul tau sau in directia opusa. In alte cuvinte, trebuie sa inveti sa citesti oamenii pentru a-ti da seama de efectul pe care ii ai asupra lor.
3. Comportamentul tau trebuie sa fie flexibil, sa il poti varia pana ajungi unde vrei. Daca ceea ce faci nu functioneaza, fa altceva care te duce mai aproape de scopul tau.
4. Actioneaza acum!

Cum poti sa explorezi NLP?

Sunt multe modalitati in care poti sa explorezi programarea neuro-lingvistica:

  • Citind. Sunt multe carti scrise pe subiect, desi astfel inveti doar in mod teoretic, lucru care nu substituie experienta reala. Cititul ofera adesea doar informatii aditionale care sa te ajute cu practica. Carte recomandata: Cum sa reusesti folosind NLP
  • Coaching. Mergi la o consultatie sau o sesiune de coaching cu un specialist si experimenteaza NLP, pentru a vedea daca este o unealta utila tie.
  • Seminarii si cursuri de dezvoltare personala. Pe langa informatii utile si schimb de experienta cu alti cursanti,  poti sa primesti si certificare profesionala care iti va fi utila in viitor.

Programarea neuro-lingvistica este fascinanta si chiar te ajuta sa te dezvolti. Merita sa aloci timp si energie pentru a studia si a aplica tehnicile sale.

Aboneaza-te  la newsletterul nostru pentru alte sfaturi utile. [mc4wp_form id=”3273″]