inchiriere vanzare casa

Inchiriezi sau cumperi o casa? Cum sa iei o decizie

Educatie Financiara

inchiriere vanzare casa

Ipotecile mici si cresterea chiriilor la apartamente in multe orase i-au condus pe multi oameni sa isi asume responsabilitatea de a detine o casa mult mai devreme decat au planuit initial. In acelasi timp, multi aleg sa astepte pana ce piata mobiliara isi revine, in ciuda motivelor de a cumpara. Adevarul este ca nu exista niciun raspuns corect la intrebarea: imi cumpar o casa sau inchiriez?

Sunt multe lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand iei aceasta decizie. Inchirierea si cumpararea au ambele avantaje si dezavantaje, iar cel mai mare factor este situatia ta financiara.

Argumente pro si contra inchirierii unei locuinte

Cand stai cu chirie ai cea mai mare libertate si flexibilitate, mai ales daca este vorba de chirie lunara.

Avantaje in a locui cu chirie

 • Nu e nevoie sa faci tu lucrari de reparatii si intretinere. Daca ai nevoie de un instalator sau ceva se defecteaza in casa, tot ce ai de facut este sa suni administratorul.
 • Este usor sa te muti. Daca inca nu esti sigur ca esti acolo unde vrei sa fii sau ai o oportunitate de cariera in alta parte, este mult mai usor sa anulezi un contract de inchiriere decat sa iti vinzi casa.
 • Nu detii un bun care se poate deprecia si pentru care trebuie sa si platesti anul un impozit. In timp ce preturile caselor s-au stabilizat si urca pe anumite piete, nu ai nicio garantie ca valoarea casei tale va creste in timp.

Dezavantaje in a locui cu chirie

 • Chiria lunara poate creste. Chiriile cresc destul de des, si s-ar putea sa te confrunti cu sume din ce in ce mai mari cand contractul de inchiriere actual se sfarseste.
 • Nu ramai cu nimic. Cand inchiriezi, platile pe care le faci iti ofera un statiu de locuit, dar nu si un bun pe care il poti vinde cand esti gata sa te muti.
 • Nu ai beneficii fiscale. Chiriasii nu pot deduce cheltuielile de cazare.
 • Nu poti vopsi sau reamenaja fara acordul proprietarului. Iar in timp ce unii te pot lasa sa remodelezi apartamentul, va trebui sa le obtii permisiunea cu privire la orice detaliu.

 Argumente pro si contra achizitiei unei case

Avantajele achizitionarii unei locuinte

 • Detii un bun a carui valoare poate creste intre 4 si 6% in fiecare an.
 • Ipoteca( rata la banca) ramane stabila. Daca alegi o ipoteca fixa, banii datorati si dobanda lunara raman aceleasi pe toata perioada imprumutului. Totusi, costurile de asigurare si taxele pe proprietate se pot schimba.
 • Iti poti folosi casa ca pe o investitie. Daca decizi sa te muti, iti poti pastra casa pentru a o inchiria mai degraba decat sa o vinzi, generand un venit pasiv. Iti poti acoperi ipoteca cu ceea ce primesti lunar pe chirie, asa ca e bine sa te orientezi dupa o casa usor de inchiriat in viitor.
 • Poti apartine unei comunitati. Odata ce detii o casa, este mai probabil sa te implici in comunitatea ta, deoarece stii ca vei fi acolo ani la rand. Poti sa iti cunosti vecinii, sa te alaturi unei asociatii sau sa te oferi voluntar pentru proiecte in folosul comunitatii tale.
 • Ai libertatea sa decorezi dupa pofta inimii. Una dintre bucuriile detinerii unei locuinte este libertatea de a-ti schimba mediul dupa gusturile tale. Daca ai locuinta intre granitele unei asociatii poate ai limitari in ceea ce priveste exteriorul casei, dar tot iti poti vopsi bucataria mov cu picatele daca tu asta vrei.

Dezavantajele achizitionarii unei locuinte

 • Trebuie sa platesti pentru intretinerea locuintei. Ca proprietar, cheltuiesti bani si timp ca sa-ti pastrezi casa intr-o stare buna. Trebuie sa ai fonduri de rezerva pentru cheltuieli neasteptate, cum ar fi stricarea frigiderului sau inlocuirea ferestrelor.
 • O casa nu este un bun usor de vandut. Daca trebuie sa vinzi sau sa te muti, s-ar putea sa nu reusesti foarte repede sau pentru cati bani ai vrea.
 • Trebuie sa platesti taxe pe proprietate. Acestea pot creste, facandu-ti casa mai putin accesibila ca pret.
 • Casa ta si-ar putea pierde valoarea. Dupa cum multi au invatat pe pielea lor, nu exista nicio garantie ca locuinta ta va creste ca valoare in timp.
 • Ca sa cumperi o casa este nevoie de o investitie. Trebuie sa iti folosesti economiile pentru un avans la casa, bani pe care nu ii poti folosi pentru alte investitii.
 • Asigurarea este obligatorie daca ai o ipoteca. Daca inchiriezi, asigurarea este recomandata, dar nu este obligatorie. Daca cumperi insa, e necesar sa-ti asiguri casa, iar aceste taxe trebuie sa le platesti de obicei odata cu ipoteca.

Acum, fiecare isi face propriile calcule si liste cu avantaje pentru ambele situatii. Achizitionarea unor proprietati imobiliare poate fi o idee buna daca dispui de capital. In cazul unui imprumut bancar, depinde de situatia fiecaruia in parte. Din acest motiv iti recomandam sa faci o analiza serioasa.

Citeste si articolul Este momentul sa iti cumperi o casa pentru a lua cea mai buna decizie!

2 thoughts on “Inchiriezi sau cumperi o casa? Cum sa iei o decizie

 1. Este foarte dificil in ziua de astazi sa poti cumpara o casa, dar intr-adevar avantajele sunt mai mari pe termen lung!

 2. datorita jobului sunt nomada ( am schimbat deja orasul de cateva ori). Si am o noua ipoteca acum.

  As adauga din experienta mea ca e important de calculat. Calculat minimum necesar ca suprafata dar si maximum necesar ca suprafata. De calculat cat avans e nevoie de contribuit pt a face locuinta rentabila (nu sunt de acord cu achizitii fara avans).
  Am facut plati anticipate. In conditiile in care dobanda era de 8% (mai mare decat orice alta idee de investitii care mi-a venit), am facut plati anticipate cu scaderea perioadei.

  Imi pare rau ca nu am cumparat locuintele (cu ipoteca)

Comments are closed.