Decizia de a cumpara o locuinta nu este simpla, mai ales pentru cei care nu dispun de toata suma necesara unei achizitii. Desi pare tentanta ideea de a plati rata de banca echivalenta cu chiria la un apartament, in realitate costurile de cumparare a unei locuinte sunt mult mai mari decat par la prima vedere. Am pregatit patru intrebari care sa te ajute in a identifica daca esti pregatit sa cumperi o casa.
Afla daca esti pregatit sa cumperi o locuinta:
Raspunde sincer la intrebarile de mai jos.
1. Cat timp te astepti sa locuiesti in noua casa?
Sa cumperi o casa este una dintre cele mai mari investitii pe care le vei face vreodata, atat din punct de vedere economic, cat si emotional. Zilele in care oamenii cumparau si vindeau pentru un profit sunt de mult apuse, cu mici exceptii. Asadar, daca cumperi o locuinta fii pregatit sa locuiesti in ea cel putin 5-7 ani in care trebuie sa recupezi costul cumpararii si sa supravietuiesti pe o piata dificila. Daca nu poti lua acest angajament, probabil nu esti pregatit sa detii o casa.
2. Care este costul de cumparare a unei locuinte?
Un mare factor in luarea deciziei este piata locala de locuinte. Verifica online pentru a afla costurile estimative de inchiriere si cumparare in zona ta si vorbeste cu un agent imobiliar pentru a te interesa de cartierele si casele pe care le-ai putea dori. Afla cati bani poti imprumuta in acest scop, dar fii atent la cat de mult vrei sa cheltuiesti pe locuinta ta si asigura-te ca vrei sa faci acest angajament.
Cum sa iti calculezi costurile de cumparare a unei case:
Cand inchiriezi o casa, de obicei trebuie sa dai o suma de bani ca si garantie si sa platesti chiria in avans pe o luna sau doua. Garantia o primesti inapoi la sfarsit daca ai grija de casa ta.
Sa cumperi o casa costa mult mai multi bani. Pentru inceput, ai nevoie de o suma de bani cand faci o oferta pentru o casa, care poate fi pana la 5% din pretul ei. Trebuie sa dai si un avans de cel putin 5-20%. In plus, costurile cumpararii unei case pot include si costurile de mutare, costuri pentru diverse inspectii, reparatii daca sunt necesare, precum si costuri de mobilare si amenajare. Trebuie sa te incadrezi foarte bine in banii disponibili, pentru ca ultimul lucru pe care il vrei e sa locuiesti intr-o casa nemobilata pentru ca ai cheltuit tot ce aveai pe casa.
3. Care sunt planurile tale de viitor?
Desi nimeni nu stie exact unde va fi in 5 ani, ar trebui sa te gandesti cu atentie ce vrei de la cariera si de la viata personala. Daca munca iti va cere sa te muti, poate nu e o idee buna sa cumperi o casa. De asemenea, daca vrei o familie mare, ar trebui sa te gandesti la cumpararea unei locuinte care va fi confortabila pentru o familie, si daca bugetul care se va reduce odata cu aparitia unor copii iti va permite sa platesti ipoteca, precum si celelalte cheltuieli.
4. Ai abilitatea sa finantezi cumpararea unei case?
Daca vrei sa cumperi o casa, primul pas e sa afli daca te califici pentru un credit tip ipoteca si daca da, cat poti imprumuta. Acest lucru depinde de mai multi factori:
- Istoricul tau cu bancile si imprumuturile. Cu cat e mai bun, fara intarzieri la plata si probleme aparute, cu atat ai mai multe sanse la un credit.
- Venitul. Trebuie sa dovedesti ca ai un venit sigur si regular care iti permite sa platesti ipoteca.
- Celelalte datorii. Daca ai alte imprumuturi, trebuie sa dovedesti ca le poti plati pe toate in fiecare luna, plus ipoteca.
- Bunurile detinute. Trebuie sa ai macar banii de avans, precum si rezerve de bani la banca.
In concluzie, achizitia unei case nu este o decizie care ar trebui sa fie luata cu usurinta, si ar trebui sa iti oferi timp pentru a te gandi la avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni. Proprietarii de locuinte pot pune ceva bani deoparte pentru fondul de pensionare sau alte cheltuieli. Atata timp cat iti poti permite in mod confortabil platile de ipoteca si esti pregatit din vedere emotional sa iti iei acest angajament, cumpararea unei case poate fi o decizie financiara inteligenta.
Tu ai propria ta casa, sau stai cu chirie? Care a fost factorul cel mai important care ti-a influentat decizia?