Ce sa faci cand oamenii din viata ta nu vor sa se schimbe

Ce sa faci cand oamenii din viata ta nu vor sa se schimbe

Relatii

“Daca nu iti place un lucru, schimba-l; daca nu il poti schimba, schimba felul in care privesti acel lucru.” – Mary Engelbreit

De prea multe ori, suntem de parere ca o persoana se poate schimba sau ca vrea s-o faca. Mai ales in relatiile amoroase, cate femei singure nu se intalnesc cu barbati nepotriviti pentru ele, convinse ca pot sa-i schimbe? Rezultatele insa demonstreaza ca oamenii nu se pot schimba asa usor, si nu in mometul cand vrem noi sa se schimbe.

Intr-o relatie, nu iti poti plasa toata atentia pe ceea ce face sau nu partenerul, incercand sa-i controlezi modul de a fi, asa cum nu il poti invinovati pentru lipsa ta de satisfactie in relatie. Acestea sunt greseli mari, deoarece solutia nu este sa incerci sa controlezi atitudinea si comportamentul celorlalti, si nici sa-i invinuiesti pentru emotiile tale negative. Cheia este sa-ti asumi responsabilitatea pentru circumstantele vietii tale.

Aceasta este o abordare in patru etape care te va ajuta sa scapi de dorinta de a schimba oamenii din jur:

1.    Constientizare. Actiunile tale constiente si subconstiente au contribuit la starea curenta a relatiilor tale. Poate te-ai purtat in feluri care i-au transmis celeilalte persoane ca te poate trata fara respect, sau ca nu meriti dragoste. Daca devii constient de gandurile si actiunile tale, te poti asigura ca valorile tale reies din ceea ce spui si faci. Iar daca oamenii inca nu te trateaza asa cum iti doresti, trebuie sa iesi din acele relatii inainte sa-ti afecteze starea emotionala.

2.    Crestere. Chiar daca crezi ca ai contribuit doar 10% la starea negativa a relatiei, intotdeauna este loc pentru invatare si crestere. Ce am invatat din felul in care comunicam cu altii? In ce maniera reactionam la comportamente de neacceptat? Ce am invatat despre legatura intre exprimarea sentimentelor cu autenticitate si vulnerabilitate? Toate sunt intrebari pe care trebuie sa ti le pui si la care sa raspunzi cat mai sincer, pentru tine.

3.    Control. Trebuie sa iti asumi sentimentele referitoare la comportamentul celeilalte persoane. Este alegerea ta sa decizi daca actiunile altcuiva pot dicta daca esti fericit sau nu. Evenimentele externe sunt dificil de controlat, dar gandurile tale despre situatie sunt alegerea ta personala. Citeste aici mai multe despre auto-control.

4.    Incredere. Cu totii avem acces la aceeasi fantana a intelepciunii, constiinta umana, deci trebuie sa ai incredere ca cei din jurul tau isi invata lectiile lor de viata in ritmul lor, atunci cand sunt gata. Trebuie sa iti amintesti ca nu e responsabilitatea ta sa arati nimanui ce trebuie sa invete sau sa inteleaga.

Cand oamenii din viata noastra nu vor sa se schimbe, ne schimbam noi insine. Tu ai invatat lectia asta pana acum ?

2 thoughts on “Ce sa faci cand oamenii din viata ta nu vor sa se schimbe

  1. A trebuit sa invat si eu asta – toti oamenii au nevoie sa invete in ritmul lor, chiar daca vroiam poate sa-i ridic mai repede. In acel moment, lucrurile s-au mai linistit. Perceptia mea trebuia schimbata. Cool.

Comments are closed.