10 Moduri prin care economisesti bani si reduci poluarea planetei

Educatie Financiara Idei

Iti doresti sa contribui la ecologizarea planetei, sa stopezi risipa si sa traiesti pe o planeta curata? Iti aratatam cum sa faci asta si in acelasi timp sa economisesti bani.

Micile gesturi de la noi de acasa au un impact foarte mare asupra mediului inconjurator. In plus, au un efect mare asupra bugetului de venituri si cheltuieli, tu si familia ta reusind asftel sa economisiti niste bani in plus.

1.Nu mai consuma apa imbuteliata. In loc sa cumperi apa in sticle de plastic poti consuma de la reteaua publica, iar cand pleci de acasa iti poti lua un mic termos cu tine. In felul acesta nu mai umplem planeta de deseuri din plastic si economisim si bani. Daca nu ai incredere in apa de la robinet, poti monta un filtru de apa pentru a o mai purifica. Tot este mai economic si ecologic!

Curs Educatie Financiara

2.Foloseste mai rar masina de spalat rufe. Nu inseamna ca trebuie sa porti hainele murdare, ci doar sa pornesti masina atunci cand este cu adevarat plina. Asa vei reduce consumul si de energie si de apa.

3. Nu folosi prosoape de hartie. Pentru stersul prafului sau a geamurilor poti folosi vechile tricouri, iar in bucatarie folosesti prosoape de bumbac in locul servetelelor de hartie. In felul acesta salvam copacii, reducem deseurile de hartie si economisim bani.

4. Citeste online. Aproape toate cartile si revistele au si versiuni digitale. Putem gasi multe dintre ele online, fie gratuit fie la un pret mai mic decat variantele printate. In plus, orice magazin online iti permite sa platesti cu carduri de debit si ai acces imediat la e-book-urile cumparate. Nu mai trebuie sa astepti dupa curier.

5. Cumpara de la fermierii locali. O cantitate imensa de energie este consumata ca sa transportam fructe si legume proaspete in intreaga tara.  Poti merge insa la producatorii locali, de unde vei cumpara si mai ieftin dar si produse mai proaspete si calitative.

6. Opreste aparatele electrice. Orice aparat electric consuma energie daca este lasat pe modul “stand by”. Asadar, pentru a reduce pierderile de energie si bani, poti le scoateti din prize atunci cand nu le folosesti cateva ore bune sau chiar zile.

7. Foloseste transportul in comun. Cand mergi la serviciu incerca sa folosesti transportul in comun, sau bicicleta daca poti. Aerul este mai putin poluat, iar tu cheltui mai putini bani pe transport.

8. Recicleaza. Poti reutiliza lucrurile mai vechi dandu-le o nota creativa si moderna, sau daca nu, macar doneaza-le, sigur cineva are nevoie de ele.

9. Renunta la orice factura in format fizic, adica tiparit pe hartie. Este o risipa imensa de resurse sa tiparesti si sa trimiti prin posta un extras bancar sau o factura, cand poti sa ai acces la ele direct din aplicatia de internet banking!

10. Nu este necesar sa-ti schimbi telefonul mobil in fiecare an! Probabil ai si tu prin sertarele de acasa sau de la birou 1-2 telefoane nu mai vechi de 2-3 ani si pe care nu le mai folosesti, desi ele sunt functionale. Chiar nu este necesar sa iti schimbi telefonul la fiecare noua versiune lansata. Este o pierdere enorma de resurse si de bani.

Cu siguranta vei gasi si alte modalitati eficiente de a economisi bani fiind si ecologist in acelasi timp. Nu uitati ca orice mic gest conteaza atat pentru a reduce poluarea cat si pentru a creste economiile personale.

Hai sa lasam copiilor si nepotilor nostrii o planeta curata si sanatoasa. Si daca putem sa le lasam si o mostenire in bani, cu atat mai bine.

Tu esti atent la ce comportament ecologist ai?