Obtine o stare de bine psihologica prin tehnici NLP

Dezvoltare Personala

Avem momente in care ne simtim tristi, dezamagiti, furiosi sau pur si simplu melancolici. Si sunt momente in care ne dam seama ca deja „stam” de prea mult timp in acea stare si am vrea sa o schimbam. Constientizarea starii este un prim pas pentru a incepe sa schimbi ceva.

Este valabil si in interactiune cu altcineva, cand vedem ca starea psihologica a unui prieten sau a unei rude nu este cea mai buna, si vrem sa dam o mana de ajutor pentru a-i aduce intr-o stare de bine psihologica va recomand aceste tehnici NLP. Citeste aici ce este NLP!

Poti genera o stare de bine fizica sau psihologica schimband modelul de gandire sau aspecte ce tin de fiziologie. Ideal este sa le folosesti pe amanadoua pentru a avea rezultatele cele mai bune.

Sunt cateva tehnici pe care programarea neuro-lingvistica ( NLP ) ni le ofera pentru a obtine o stare de bine sau chiar pentru a induce o stare pozitiva oamenilor cu care interactionam.

Tehnici mentale de a obtine o stare de bine psihologica:

E-book Stima de Sine

Configurarea starii – asta se aplica atunci cand vrei sa schimbi starea altei persoane. Cu alte cuvinte, ca sa faci pe cineva sa se simta vesel sau optimist, trebuie mai intai sa ai tu aceasta stare. Starile sunt molipsitoare asa ca uneori este suficiet sa vezi o alta persoana cu stare pe care vrei sa o obtii pentru a-ti  schimba si tu dispozitia. Gandeste-te de exemplu cum te simti cand te uiti la un film vesel sau cum te simti cand stai intr-un birou cu oameni stresati.

Evoca o amintire care are asociata starea de bine pe care vrei sa o obtii. Aminteste-ti si retraieste cu cat mai multe detalii vizuale, auditive si kinestezice experienta / momentul in care ai fost plin de energie sau increzator in fortele proprii sau creativ sau …..ce stare ai tu nevoie sa iti induci. Retrairea starii de bine psihologice va aduc in prezent respectiva stare. Totul se afla in fiecare dintre noi si NLP ne ajuta sa folosim deja resursele si starile proprii. Tine de fiecare sa isi aleaga bine experientele pe care sa se focuseze.

Povesteste ceva astfel incat sa induci  tie sau altei persoane o stare de bine. Daca vorbim despre a induce altcuiva o stare, tu povestesti o intamplare in care personajul sa aiba starea pe care vrei sa o primeasca interlocutorul. Faci astfel incat cel care asculta povestea sa se identifice cu personajul principal care are starea mentala potrivita. Acesta este scopul povestilor terapeutice precum „Girafa atotstiutoare„.  Ca sa iti schimbi tu starea cu ajutorul povestilor, citesti o carte sau vezi un film motivational.


Tehnici fizice de a obtine o stare de bine psihologica:

Schimbarea fiziologiei este primul pas si cel mai usor de facut pentru a iesi dintr-o stare negativa si a adopta una neutra, daca nu direct una pozitiva. Valabil si pentru tine si pentru interlocutorul tau – ridica-te in picioare, intinde-te, respira adanc de cateva ori, ridica privirea si zambeste. In NLP sunt mult aplicatii in care ce cere sa te porti si sa te misti „ca si cum” ai deja starea pe care ti-o doresti sau resursele de care ai nevoi. Corpul si mintea sunt strans legate si schimband la nivel fizic ceva, in cateva secunde se va trasmite si catre gandurile noastre.

Mananca ciocolata – da, ciocolata sau orice aliment care iti produce placere, te poate scoate dintr-o stare. (Asta nu este o metota NLP dar functioneaza) Ciocolata este excelentă pentru moral, datorita continutului crescut in magneziu, un oligoelement cunoscut pentru efectele sale relaxante si importanta lui în transmiterea impulsurilor nervoase la nivelul creierului. De asemenea, prin continutul crescut in teobromina şi feniletilamina, doua substante cu structura asemnanatoare amfetaminelor, ce acţioneaza la nivel cerebral, creste activitatea neurotransmitatorilor.

Pentru a reusit sa obtii o stare de bine psihologica recomand sa incepeti cu schimbarea fiziologiei apoi sa aplicati tehnicile mentale. In felul asta incepeti treptat si faceti mai usor procesul.

Eu cred si spun in toate cursurile mele ca succesul nostru in viata este dat de modul in care reactionam la ce ni se intampla. Asa ca…. tine de fiecare in parte sa isi faca viata mai frumoasa si mai buna!

Daniela Irimia, NLP Practicioner si trainer de dezvoltare personala