asertivitate

Asertivitatea – ce este si cum sa o pui in aplicare

Dezvoltare Personala

asertivitate

Asertivitatea este caracteristica unei persoane de a-si exprima cu usurinta punctul de vedere si interesele, fara anxietate si fara a le nega pe ale celorlalti. Aceasta este o abilitate ce se invata, cu care nu ne nastem. In mod natural, comunicam si ne comportam in doua moduri: pasiv si agresiv.

Un comportament pasiv demonstrezi atunci cand modul in care atitudinea ta in fata celorlalti te determina sa te simti neadaptat, vinovat sau plin de regret. De cealalta parte este comportamentul agresiv, iar semnele lui sunt furia si sentimentul ca esti criticat de ceilalti in timpul conversatiilor.

Download Curs online de Comunicare Asertiva

Atat comunicarea pasiva, cat si cea agresiva pot fi reduse si inlocuite cu un tip de comunicare asertiva, ceea ce va avea ca rezultat mai multe interactiuni pozitive cu cei din jur. Adoptand o atitudine asertiva, te poti simti mai bine si iti poti imbunatati stima de sine si increderea in fortele proprii.

Cum sa fii asertiv:

  • Sustine-ti drepturile. Construieste-ti-le si invata-i pe ceilalti sa le respecte. Ceea ce e foarte important e ca si tu, la randul tau, sa respecti drepturile si sentimentele altora.

Drepturile pe care le avem si multi le neglijam sunt dreptul de a gresi, de a ne razgandi, de a alege in functie de prioritatile noastre si nu ale altora, dreptul sa spunem „Nu stiu” sau „Nu ma intereseaza”, dreptul sa ne alegem prietenii, sau sa ii schimbam, dreptul sa nu ne justificam privind viata noastra.

  • Accepta-te asa cum esti. Trebuie sa ai asteptari realiste de la tine si sa te valorizezi  ca persoana.
  • Invata cand sa fii ferm si cand sa lasi de la tine. Nimic nu e doar alb sau negru, asa ca gaseste un echilibru satisfacator pentru tine.
  • Poti purta o discutie cu cineva care are un punct de vedere diferit, fara ca vreunul sa renunte la punctul sau de vedere. Let’s agree to disagree!
  • Asuma-ti responsabilitatea pentru ceea ce spui si faci.
  • Exprima-ti gandurile, emotiile, credintele si opiniile intr-o maniera onesta si adecvata. Ai grija sa nu jignesti pe nimeni. Totusi, asertivitatea nu inseamna  sa spui adevarul fara perdea si fara a tine cont de ceilalti.
  • Invata sa spui “nu” fara sa te simti vinovat.

Te invit la cursul meu de Comunicare Asertiva pentru a-ti insusi mai usor aceste abilitati.

Daniela Irimia

Aboneaza-te la newsletter si primesti GRATUIT, Ghidul de Comunicare Asertiva.

[mc4wp_form id=”3273″]

2 thoughts on “Asertivitatea – ce este si cum sa o pui in aplicare

  1. Putem avea o comunicare asertiva si cu sefii? Ei de obicei cred ca totul le este permis, ca esti doar un negru pe plantatie si daca nu faci ca el zbori. Cam asa e persoana de conducere de la jobul meu… Stima de sine a personalului este scazuta dar din teama de a nu-si pierde locurile de munca, bine platite nu zic nimic, apleaca capul si accepta f multe…

  2. Nu cred decat in ceea ce spune dr.Jospeh Murphy_Semeni ciulini culegi ciulini!Semeni smochine, culetgi smochine!

Comments are closed.