Consilierea psihologica, primul pas in cresterea propriei vieti

Dezvoltare Personala

Consilierea psihologică permite clienților ca să își înțeleagă propriile emoții, sentimente, gânduri și comportamente, în scopul de a-și putea trăi viața în mod mai deschis, autentic, fără a mai fi nevoie a se proteja în spatele unor platoșe rigide care îi împiedică să fie fericiți, să relaționeze cu ceilalți.

Prin intermediul terapiei integrative, spre exemplu, se produce o deschidere benefică față de propria persoană, dar și față de cei din jur. Scopul terapiei integrative este acela de a face persoana conștientă de limitele pe care și le pune singur sau pe care alții le-au ridicat în fața sa, de a se elibera de constrângeri interne și externe în scopul îmbunătățirii calității vieții.

Consilierea psihologică are ca obiective esențiale:

  • creșterea armoniei individului prin dobândirea unei spontaneități mai mari, adică îmbunătățirea capacității de a alege, de a fi conștient, prezent, în fiecare moment, de a mai trăit asumat, nu pe pilot automat;
  • îmbunătățirea capacității de a fi mai permisiv cu sine însuși, dar și cu ceilalți;
  • creșterea gradului de responsabilitate legat de tot ceea ce i se întâmplă.



Consilierea psihologică are așadar drept scop suprem oferirea clienților de instrumente simple cu ajutorul cărora, mobilizându-și resursele interne, să își construiască o viață mai frumoasă.

Orice persoană care suferă de anxietate, depresie, se află permanent într-o stare de tensiune, disperare sau sesizează că are niște emoții pe care nu și le poate controla, ar trebui ca să apeleze la ajutorul specializat al unui psiholog.

Consilierea psihologică se bazează pe o abordare verbală de tipul psiholog – client, un proces care ajută la conștientizarea și dezvoltarea propriilor abilități de gestionare a unor probleme și descoperirea unor forțe intrinseci nebănuite. Acest demers contribuie la conștientizarea comportamentelor, emoțiilor și gândurilor persoanei în cauză și găsirea de mijloace pentru depășirea unor provocări dificile pe care le are de înfruntat în viața cotidiană.

Stresul este prezent în tot mai multe situații din perioada contemporană. Este un mod primar de adaptare la mediu, un răspuns al individului la o situație nouă sau excepțională.

Fiecare persoană reacționează altfel atunci când este sub influenta stresului, putând sau nu ca să își mobilizeze toate capacitățile spre a face față în situația dată. „Luptă sau fugi” se traduce altfel în zilele noastre.

Gestionarea stresului se învață, iar un psiholog bun poate să ajute o persoană stresată ca să devină conștientă de reacțiile lui fizice, emoționale și mentale și să le poată controla.

Există o multitudine de situații stresante, dintre care cele mai frecvente putem enumera: teama de a zbura, anumite examene sau interviuri, vorbitul în public. Până și a conduce un autoturism în București este un factor de stres extrem ce poate conduce în timp chiar la îmbolnăviri grave.



Mergând la psiholog poți afla:

  • cum să identifici situațiile stresante;
  • cum să ai mai multă energie învățând ca să îți mobilizeze resursele interne;
  • cum să îți îmbunătățești calitatea somnului;
  • cum să fii asertiv fără agresivitate;
  • cum să oprești diversele sentimente de vinovăție care pot apărea când te aștepți mai puțin.

Daca ai nevoie de un psiholog in Brasov in care sa poti avea incredere, sa te asculte cu empatie si sa te ajute, cel mai bine este sa ceri recomandari prietenilor tai. Un psiholog iti este util in masura in care sunteti compatibi!