Alege chibzuita in detrimentul consumerismului

Dezvoltare Personala Educatie Financiara

Am intrat in acea perioada din an in care cheltuim mult, foarte mult! Unii cheltuie chiar si banii pe care nu ii au, apeland la diverse credite pentru consum.

Din pacate traim intr-o era a consumerismului extrem. Din punct de vedere economic, o ducem foarte bine, ne putem cumpara extrem de multe lucruri, de la obiecte esentiala pentru un trai bun, pana la experiente sau chiar produse care nu au neaparat un impact pozitiv in starea noastra de bine. Vine insa cu risipa de bani si de resurse!

Consumerismul este o ordine social-economică ce incurajeaz achizitia de bunuri si servicii in cantitati din ce in ce mai mari. Si majoritatea ne lasam atrasi in aceasta capcana, mai ales in pragul sarbatorilor de iarna, cand, pe langa alimente si bauturi, cumparam cadouri pentru toata lumea! Si nu neaparat cadouri inteligente care sa fie investitii pentru viitor!



Probabil va intrebati si ce este rau in a cumpara lucruri, daca ni le permitem?

Eu cred ca implicatiile sunt profunde! Nu mai stim sa facem diferenta dintre nevoie si dorinta! Si daca acum ne permitem din punct de vedere financiar sa platim orice pret pentru o sampanie Moet sau pur si simplu sa cumparam tot ceea ce magazinele ne prezinta intr-o lumina favorabila, nu exista nici o garantie ca vom putea face asta si peste cativa ani.

Un alt dezavantaj al cumparaturilor nechibzuite, este efectiv risipa de resurse a planetei! Avem sute de haine pe care le imbracam de doua, trei ori apoi le aruncam! Sau cumparam mai multa mancare decat consumam, apoi se strica prin frigidere si ajunge la cosul de gunoi, in timp ce milioane de oameni nu au ce manca!

A fi insa chibzuit nu inseamna sa fii zgarcit sau avar! Inseamna pur si simplu sa fii atent la imprejurari, sa analizezi bine alegererile pe care le faci, astfel incat sa obtii un maxim de beneficii si satisfactie, in urma alegerii facute! Sa gandesti si pe termen lung, nu doar la bucuria de moment pe care ti-o ofera achizitia unui nou produs.

Fiind chibzuit si spunand NU consumerismului, ai in primul rand grija de finantele personale, apoi de binele celorlalti. In loc sa cumperi a cinsprezecea pereche de pantofi, mai bine cumperi ceva pentru copii din centrele de plasament. In loc sa cumperi prea multa mancare pentru tine, mai bine donezi alimentele pentru oamenii strazii.



Gandeste-te…nu cumva consumerismul acesta este si o dovada de egoism? Cum am spus, impactul cheltuielilor necugetate este mult mai mare decat pare la prima vedere.

Alege intelept anul acesta! Si daca nu tii inca un buget de venituri si cheltuieli, iti recomand inca o data sa faci asta! Te va ajuta sa intelegi mai bine cum „circula” banii in viata ta. Iar asta te va conduce, sper eu, spre mai multa chibzuinta!

Daniela Irimia, consilier pentru dezvoltare personala