Cadouri inteligente, investitii pentru viitor

Educatie Financiara

E luna cadourilor, cadouri scumpe, mari si ….inutile multe dintre ele. Modul in care ne cheltuim banii in luna decembrie spune multe despre nivelul nostru de educatie financiara si dezvoltare personala. De ce zic asta? Pentru ca, sub influenta emotiilor si a sentimentelor, a euforiei generale si a golurilor din viata noastra, cumparam LUCRURI care sa acopere lipsuri si mai putin ca sa aduca plus valoare. Tu in ce categorie te afli?

Recomand sa facem cadouri inteligente care sa fie adevarate investii pentru viitor. 

Carti, fie ca sunt carti de dezvoltare personala, business sau beletrisctica, ele aduc cu siguranta un plus valoare celor care le primesc si le si citesc. Eu am tot recomandat carti de dezvoltare personala, sau carti despre bani sau carti pentru cultivarea inteligentei emotionale. Daca ai prieteni care urmeaza sa devina parinti, ar aprecia cartile de parenting. Tu alege insa acele carti care crezi ca ar placea persoanei careie i le daruiesti.

Experiente! Vacante, concerte, evenimente….orice activitate culturala sau distractiva aduce bucurie si creeaza amintiri. Ofera mai ales celor apropiati experiente de neuitat, la care poti participa si tu. In felul asta toata lumea castiga si se bucura.

Cosmetice si produse de infrumusetare premium. Cu totii folosim astfel de produse, si daca stim in mare preferintele si nevoile celui caruia ii daruim, putem face un cadou frumos si util in acelasi timp. Sunt cadouri utile, scalabile pe orice buget si dorinte.

Gadgeturi, produse intalt tehnologizate si care aduc un plus valoare, cu conditia sa se potriveasca cu stilul de viata si nevoile/ dorintele celui pentru care le cumperi. Fie un smartwatch, tableta sau E-book reader, aceste produse pot costa de la cateva sute pana la cateva mii de lei. Ai de unde alege!

Bijuterii din aur. Orice femeie apreciaza bijuteriile, dar ca sa fie o investitie, ele trebuie sa fie de valoare, de calitate si din materiale pretioase, care isi pastreaza sau chiar isi cresc valoarea in timp. Aurul, pietrele pretioase, bijuteriile si ceasurile de firma nu sunt pentru orice buzunar, dar daca iti permiti, faci un cadou special care nu se devalorizeaza si aduce bucurie „pe viata” .

Eu cred ca putem sa eliminam risipa din perioada sarbatorilor  fiind mult mai atenti la nevoile celor de langa noi si la nevoile noastre. Cadourile de craciun pot fi si simbolice, pot aduce bucurie mai mare mici obiecte daruite din inima decat cadouri mari si goale de insemnatate. Bogatia noastra nu este data de cati bani avem, si de cum ii investim si cheltuim pe cei existenti. Fa investitii de sarbatori, nu risipa!

Hai sa iesim din zona asta de consumism exagerat, fara rost, si care pe termen lung nu ne ajuta sa evoluam. Tu la ce cadouri te-ai gandit? Sunt pentru tine sau pentru cei dragi? Le cumperi pentru a oferi bucurie sau pentru a scapa de obligatie?

Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

PS: Acum cateva zile am fost la Radio Romania si am vorbit despre cadouri si educatie financiara. Ai aici un fragment 🙂