Cumperi un apartament cu credit sau cu bani cash?

Educatie Financiara

Pare o intrebare stupida? Cum adica cumperi un apartament cu credit sau cu bani cash? Poate prima intrebare este daca iti permiti sa cumperi cu banii cash o locuinta. Asa ca incep cu inceputul…..

Daca esti precum majoritatea oamenilor, cu o singura sursa de venit, cel mai probabil, cu un salariu fix ce iti intra lunar in contul curent de la banca, singura modalitate de a cumpara un apartament / casa este sa faci un credit. Pentru tine intrebarea poate sa nu aiba sens, pentru ca esti limitat de venitul tau lunar si de economiile pe care le ai. Tu trebuie doar sa faci economii pentru avans si sa analizezi cat mai bine ce fel de credit sa faci pentru a-ti achizitiona casa pe care ti-o doresti.

Daca insa dispui de cateva zeci de mii de euro, bani cash si vrei sa faci niste investitii, atunci intrebarea daca sa cumperi un apartament cu banii cash sau prin credit, are sens. Aceasta situatie vreau eu sa o aduc in discutie.

Daca esti angajat si nu ai deja o locuinta, insa dispui de banii cash care iti permit sa achizitionezi una, poti sa faci una din urmatoarele alegeri, in functie de obiectivele pe termen lung.

1. Cumperi casa visata si cheltui toti banii economisiti. Practic te intinzi cat iti este plapuma. In acest caz insa ramai fara nici o rezerva de bani pentru situatii neprevazute. Nu este o decizie prea inteleapta din punct de vedere financiar. Cand devii proprietar, iti cresc si cheltuielile anuale pentru ca vei investi in casa, mai cumperi o perdea noua, un covor mai colorat sau faci o reparatie. Nu te gandi ca vei economisii banii pe care ii dadeai inainte pe chirie. Acum vei fi tentat sa ii dai pe intretinerea si infrumusetarea casei tale!

2. Cumperi un apartament in care sa locuiesti, pastrand totusi o rezerva de bani pentru situatii neprevazute. Ideal este ca „fondul pentru urgente” sa fie echivalent cu 6 salarii.  Cu alte cuvinte, daca ai salariul de 1000 euro/ luna, sa ai economii de cel putin 6000 euro. Asta pe langa pensia privata. Aceasta este o varianta inteligenta din punct de vedere financiar. Ai o proprietate, reduci casturile cu chiria, continui sa faci economii si investii.

3. Faci credit pentru a-ti cumpara casa de vis si mai pastrezi atat pentru fondul de urgenta cat si pentru investitii. Varianta aceasta are sens daca vrei o casa mai scumpa decat banii cash disponibili sau daca poti sa faci investitii din banii ramasi, astfel incat sa obtii randamente mai mari decat rata dobanzii.

De exemplu, daca rata la creditul imobiliar este de 7% iar tu din investitii poti obtine randament de 10%, atunci este mai intelept sa faci credit si sa investesti banii ramasi. In felul acesta ai si casa visata, mai faci si profit!

4. Folosesti toti banii economisiti pentru a-ti lua casa visata, si mai faci si un credit de nevoi personale pentru a mobila si utila casa. Aceasta este cea mai proasta idee. Nu o recomand absolut deloc. Pe langa faptul ca ramai fara economii, mai faci si datorii cu dobanzi mari. Evita sub price forma aceasta varianta. Este mult mai intelept sa iei un apartament mai mic care iti permite sa te incadrezi in varianta expusa la punctul 2, si peste cativa ani sa te muti acolo unde iti permiti cu adevarat, decat sa faci datorii inutile acum.

Daca ai deja o locuinta si vrei doar sa faci o investitie imobiliara, atunci cumperi apartament / garsoniera care sa iti ofere un randament bun ( peste 6-7 % ) . Citeste aici mai multe despre randamentul investitiilor imobiliare si care este cea mai buna varianta de a investi in proprietati rezidentiale.

Fii chibzuit cu banii tai!

Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala si financiara