De la salariu….la pensie (privata )

Educatie Financiara
Curs online Educatie Financiara

Se tot discuta despre faptul ca statul nu mai poate sustine pensiile, ca o data cu cresterea sperantei de viata si scaderea natalitatii, numarul celor care muncesc va fi mai mic decat al pensionarilor. De aici pericolul ca pensia de la stat, adica pilonul 1 de pensie, sa nu fie mai are de 25% din valoarea ultimului salariu. ( estimare facuta anul asta de catre specialisti) . Cu alte cuvinte, daca acum ai un salariu de 4000 lei (integral fiscalizat) , la varsta de 63/65 ani ai sa primesti de la stat o pensie de 1000 lei. Iti va ajunge ?

Oamenii au tendinta de a se concentra doar pe ziua de maine si multi refuza sa se gandeasca la varsta cand nu vor mai putea muncii. Cu atat mai mult tineri… Daca la 45 ani iti dai seama ca se apropie pensionarea si tu nu ai bani economisiti, va fi dificil ca in 20 ani de munca ( angajat) sa iti mai asiguri o pensie egala cu salariul. Actionati din timp! Diferenta intre a incepe sa economisesti la 30 de ani in loc de 40 ani este enorma.

De exemplu, daca incepi sa economisesti 100 lei/ luna de la 30 ani, cu dobanda de 2%/ an, la 60 ani vei avea in cont 43.200 euro. Daca insa incepi sa faci economii de 100 lei/ luna incepand cu 40 ani, la 60 ani vei avea doar 28.800 euro.

Revenind la pensiile private pentru angajati….. 

In 2007 s-a implementat si la noi sistemul de pensii prin care 2% din contributiile de pensie care mergeau la stat, sa fie directionati catre un sistem privat de pensii, cu scopul de a aduce mai mult profit. Acesta se numeste pilonul 2 de pensii si se estimeaza ca el va mai aduce in plus cam 15% din ultimul salariu. Deci…. fara sa faci nimic pentru a-ti asigura o pensie buna, la varsta legala de pensionare ai primi echivalentul a 40% din salariul tau.  Dar cheltuielile tale nu se vor reduce si ele, dupa o zi pe alta …cu 50%. Deci pentru a-ti mentine un nivel de trai ca si pana la varsta de pensionare e nevoie sa fii mai atent cu banii tai si sa ai un plan bun din punct de vedere financiar.

Exista si pilonul 3 de pensii, deductibil fiscal in limita a 400 euro/ an. Tot reglementat de stat, nu poti vira in acest fond de pensii mai mult de 15% din salariu. la finalul lui 2016 , putin peste 410.000 de romani cotizau la Pilonul 3 pentru o pensie privata. Pentru angajatii acest pilon 3 mi se pare o solutie buna de a economisi pentru o pensie mai buna.

Educatia si planificarea financiara te ajuta sa alegi tu cand iesi la pensie si cati bani vei avea sa te bucuri de viata atunci cand nu vei mai munci. Cu cat incepi mai devreme sa economisesti, cu atat mai usor si repede vei avea libertate financiara.



Fii sincer cu tine. Fa o estimare de cati bani ai nevoie ca sa te „pensionezi” si cauta solutiile cele mai bune pentru tine. Daca ai cunostinte ceva mai solide in ceea ce priveste administrarea banilor, ideal este sa diversifici portofoliul de investitii si sa iti asiguri din timp un venit pasiv.  Citeste si Ce sa faci daca vrei sa te pensionezi mai devreme .

Ce mai poti face pe langa pensiile private? Economii, investitii in fonduri de investitii (exemplu de la BT sau ING), investitii imobiliare (pentru venituri pasive din chirii), la bursa in actiuni purtatoare de dividente (investitii pe termen mediu si lung, cu un venit pasiv anual din dividente) ….

Solutii exista pentru fiecare. Analizeaza care e cea mai buna varianta pentru tine! Dar nu lasa in grija statului venitul tau la pensie. Informeaza-te si actioneaza pentru binele tau de azi , de maine si de peste 30 ani.

 

2 thoughts on “De la salariu….la pensie (privata )

  1. Nu s-a spus și despre posibilitatea investițiilor în soluții pasive, de genul Unit Linked. Acestea oferă pe termen lung un raport randament vs costuri mult mai bun decât cel al fondurilor mutuale și nu este impozitată dobânda obținută.

Comments are closed.