credite bancare

Totul despre credite bancare

Educatie Financiara

Creditul poate fi privit ca fiind relatia dintre persoana care acorda un imprumut si persoana care ia un imprumut. Imprumutul este de regula o suma de bani care trebuie rambursata intr-un termen de timp specificat, impreuna cu o dobanda. Dobanda este castigul creditorului pe care acesta il pretinde debitorului pentru folosirea imprumutului.

Persoana care acorda imprumutul se numeste creditor iar persoana care ia imprumutul se numeste debitor.

Desi relatiile de credit au existat dintotdeauna, sub forma schimburilor de bunuri actuale contra unor bunuri viitoare cu scopul de a sustine o afacere prezenta sau de a asigura consumul actual, in economia actuala creditul ia forma unei relatii banesti intre creditor si debitor.

Unde faci un credit bancar?

Poti sa faci un credit la orice banca sau institutie financiara nebancara aprobata de lege. Important este ca inainte sa faci creditul sa te interesezi foarte bine care este cea mai avantajoasa alegere pentru tine.

Ce suma poti sa obtin printr-un credit

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar. Conform noilor reglementari, bancile pot stabili individual propriile praguri de indatorare. De regula, persoanele cu venituri mai mari pot acum aloca o parte mai mare din venituri pentru a achita ratele lunare.

Tipuri de credite

Credite pentru persoane juridice

Aceste credite destinate companiilor, persoanelor fizice autorizate, asociatiilor familiale, profesiunilor liberale, etc. pot avea ca destinatie capitalul de lucru, investitii sau acoperirea altor nevoi financiare si pot fi acordate cu diverse tipuri de garantii. In functie de destinatie, creditele se acorda pe termen scurt, mediu sau lung.

Pentru persoanele fizice, se disting urmatoarele tipuri de credit:

1. Credit pentru consum personal se acorda pentru acoperirea necesitatilor curente ale solicitantului si ale familiei sale, existand astfel libertate totala in ceea ce priveste sumele creditate

2. Creditul auto. Destinatia acestui credit o reprezinta achizitia de autoturisme noi de la dealeri autorizati sau second hand, de la comercianti de autoturisme second-hand sau de la persoane fizice.

3. Creditul imobiliar este potrivit pentru construirea sau achizitionarea unui imobil, a unui teren sau pentru operatiuni de renovare, modernizare, extindere.

4. Creditul ipotecar este garantat exclusiv cu proprietatea care face obiectul achizitiei. Acest tip de credit este potrivit pentru achizitionarea de proprietati, care au fie destinatia de locuinta, fie alta destinatie (investitii).

5. Creditul pentru bunuri de folosinta indelungata se acorda pentru achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata (aparate electronice si electrocasnice, tehnica de calcul, componente IT, mobilier), de la comerciantii cu care banca are incheiate conventii pentru achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata cu plata in rate.

6. Overdraftul rezinta o linie de credit pe care banca o acorda pe un card de debit. Astfel, posesorul are acces la un imprumut care se reinnoieste permanent, in limita unui plafon stabilit de banca. Pentru a beneficia de un descoperit de cont, este insa nevoie de acceptul angajatorului. Acesta trebuie sa incheie un protocol cu banca si sa vireze salariile angajatilor pe cardurile de debit.

7. Cardul de credit sunt cardurile bancare prin intermediul carora detinatorul cardului dispune de fondurile bancii emitente, oferite sub forma unei linii de credit, care ii permit efectuarea de operatiuni (plati la comercianti si retrageri de numerar) in limita unui plafon stabilit in prealabil impreuna cu banca emitenta.

Lucruri de care sa tii seama inainte sa faci un credit:

  • Calculeaza cu atentie cat poti plati pe luna pentru un credit. Daca rata lunara este prea mare, nu iti raman fonduri suficiente pentru celelalte cheltuieli.
  • Gandeste-te pe ce perioada vrei sa faci creditul. Expertii sunt de parere ca un credit pe o perioada mai scurta te ajuta sa platesti mai putina dobanda.
  • Ia in calcul toate comisioanele atasate creditelor.
  • Informeaza-te foarte bine inainte sa iei decizia finala si analizeaza toate ofertele de pe piata!

Aboneaza-te  la newsletterul nostru pentru alte articole de educatie financiara [mc4wp_form id=”3273″]