vorbitul in public

Cum sa iti invingi teama de vorbit in public

Cariera

vorbitul in public

Macar o data in viata ta a trebuit sa vorbesti unui numar mare de oameni, si pentru majoritatea dintre noi aceasta a fost o experienta coplesitoare, daca nu traumatizanta. Cand esti in centrul atentiei unui grup de oameni, simti o presiune mare sa nu dai gres, sa nu faci erori, sa inspiri oamenii care te asculta.

Multi dintre noi evitam cu orice pret vorbitul in public. Dar uneori acest lucru nu este posibil, deoarece el este necesar in aproape orice profesie. Asadar, daca devii bun la vorbitul in public, cariera ta va avea de castigat. Dar totusi, cum poti sa iti infrangi teama de a vorbi in public? Noi am gasit cateva trucuri care  te ajuta sa devii un orator mai bun.

1. Fii concis. Nu lasa niciodata publicul sa se plictiseasca, si indiferent cat de bine cunosti un subiect, fii scurt si la obiect. Mai putin aduce  mai multe beneficii  cand vine vorba de vorbitul in public, asa ca fii succint pentru a pastra publicul implicat in discursul tau.

2. Cunoaste-ti publicul. Gaseste o cale de a face ca prezentarea ta sa fie personalizata pentru fiecare multime, si gaseste o cale de a conecta ceea ce spui cu ceea ce ii intereseaza pe spectatorii tai. In ziua de azi, e usor sa accesezi informatii despre audienta ta si despre organizatiile pentru care aceasta lucreaza, asa ca fa-ti temele.

3. Repeta cu voce tare. Daca oferi prea multe detalii risti sa iti pierzi publicul, asa ca este recomandat sa ai o schema cu 3-5 puncte pe care vrei sa le atingi, pe care sa le legi intr-un discurs repetand cu voce tare. Cand auzi ceea ce ai de spus, iti vei da seama daca o portiune este prea lunga.

Curs Comunicare Eficienta

4. Pregateste-te pentru ce e mai rau. E bine sa fii pregatit pentru evantualitatea in care discursul tau urmeaza dupa discursul cuiva care a spus aproape tot ce aveai tu planificat. In acest caz, daca nu ai alt subiect pregatit, e bine sa pornesti o discutie mai generala bazata pe exemple care sa intereseze audienta.

5. Fii sigur ca esti prezentat corect. Daca cineva te prezinta, ofera-le biografia ta cea mai scurta si interesanta. Cand te prezinti, asigura-te ca incluzi si ceva personal si interesant despre tine, de preferat ceva neobisnuit sau amuzant. Poate fi un risc, asa ca trebuie sa iti dai seama de cum trebuie sa te prezinti bazandu-te pe publicul tau.

Daca aplici aceste trucuri, vei constata ca vorbitul in public nu ti se va mai parea o corvoada.

Tu te simti confortabil vorbind in public? Ai facut vreun curs de prezentari ?

Daniela Irimia, trainer de comunicare