despre schimbare

Schimbarea este un act de vointa

Dezvoltare Personala

despre schimbare

Am discutat cu mai multi oameni despre cand si cum apare schimbarea in viata cuiva. Am ajuns la concluzia ca schimbarea este un act de vointa.

Au reiesit 2 variante: atunci cand apare inspiratia (o persoana, un stil de viata, un model la care aspiri si care te inspira) sau din nevoie (atunci cand are loc o schimbare negativa a conditiilor de mediu:  pierderea cuiva drag, o suferinta sau orice alt eveniment traumatizant).

Chiar si asa, in ambele situatii, schimbarea apare in urma unui act de vointa.

Altfel, chiar daca apare un model inspirational in viata ta, te poti complace, gasindu-ti diverse scuze (ceea ce fac multi oameni) sau chiar daca ai un moment dificil in viata ta, la fel, te poti complace (facand pe victima si primind/cersind ajutor din exterior).

Cursuri dezvoltare personala

Ce se intampla totusi atunci cand mintea ta decide sa faca o schimbare?

Pentru a intelege acest lucru, trebuie sa cunosti care sunt cele 3 elemente importante in schimbarea comportamentala:

1.    Disponibilitatea pentru schimbare –  Ai resursele si cunostintele pentru a face cu succes o schimbare de durata? Cat de determinat/a esti sa te schimbi?
2.    Bariere in drumul schimbarii –  Este ceva care te impiedica sa te schimbi?
3.    Posibilitatea recidivei – Ce ar putea declansa o revenire la fostul comportament?

“De azi incep sa merg la sala”, “de astazi incep acea dieta”, “de astazi incep sa meditez”. Ai auzit astfel de replici? Obisnuiesti sa-ti spui astfel de lucruri? Cateodata…?

Voi presupune ca ai descoperit un domeniu din viata ta in care doresti sa faci o schimbare si ai gasit cunostintele si resursele care te vor ajuta sa faci asta (un program de alergat, de fitness, de mers la sala, de exercitii acasa, de meditatie, etc.).

Avand in vedere ca esti gata sa pleci la drum si pornesti in aceasta calatorie, ce te-ar putea impiedica sa obtii rezultatele pe care le doresti.

Din ce cauze nu poti duce la bun final o schimbare in viata ta?

1.    Gandurile creaza realitatea. Nu crezi, de la bun inceput ca esti capabil/a sa faci aceasta schimbare. Incerci, nu zic nu, ba chiar te informezi, te duci la cursuri si iti iei si un antrenor. Insa undeva in spatele mintii nu crezi cu adevarat ca poti face aceasta schimbare. Marea capcana este ca iei toate demersurile si cheltui timp si bani doar pentru a-ti confirma si a arata si celor din jur: “Uite, am incercat…nu a mers…”, cand de fapt tu nu voiai cu adevarat sa mearga de la bun inceput. Mare atentie aici!

2.    Zona de confort. Virginia Satir, unul dintre psihoterapeutii celebri ai lumii, a fost intrebata: “Care este cel mai puternic instinct al omului?”. Ea s-a gandit putin si a raspuns: “Toata lumea crede ca voi spune supravietuirea, insa nu este asa. Cel mai puternic instinct al omului, dupa parerea mea, este acela de a face ceea ce este familiar.” Tocmai de aceea a aparut vorba: “schimbarea este dureroasa”. Cateodata, poate fi asa. Nu-i prea confortabil sa iesi din zona de confort insa acolo se produce cu adevarat schimbarea. Nu-ti fa griji, te vei obisnui in scurt timp sa faci asta atunci cand incepi sa observi rezultatele care-ti plac.

3.    Teama de necunoscut. Acest punct se impleteste destul de bine cu punctul 2. “Dar daca ma doare, dar daca rad de mine, dar daca nu reusesc, dar daca, dar, dar…”. Daca te surprinzi spunandu-ti astfel de lucruri, uite un exercitiu foarte simplu pe care-l poti face pentru a incheia acest autosabotaj odata pentru totdeauna: imediat ce surprinzi acea voce interioara spunand astfel de lucruri, schimb-o cu cea a lui Daffy Duck sau de ce nu, a lui Mickey. Alege o voce haioasa si observa daca mai poti lua in serios acel dialog intern care te impiedica sa intri in necunoscut. Vei incepe sa razi imediat.

Pana acum am vorbit despre schimbarea de care esti tu responsabil 100%. Daca ai pe cineva apropiat, pe cineva drag si esti foarte convins ca daca acea persoana face o anumita schimbare, viata ei se va schimba radical, va fi mai fericita si implinita, ai mare grija cum o abordezi.

In general, oamenilor nu prea le place sa li se zica ce sa faca si daca acea persoana nu realizeaza sau nu-si de seama de ajutorul pe care l-ar putea primi de la tine, in principiu nu prea ai ce sa faci ca sa schimbi acest lucru. Pana cand persoana nu o sa vrea sa se schimbe, nu o sa se schimbe. Daca insisti, risti sa o indepartezi mai mult si chiar sa aiba o repulsie atunci cand pomenesti de acest subiect. Ia-o usor si fii tu responsabil de schimbarea vietii tale. Stii tu, precum in nuvela “Popa Tanda”: fii tu un exemplu al schimbarii si ceilalti se vor lua dupa tine.

Citeste si Ce faci cand oamenii din viata ta nu vor sa se schimbe

Astfel, in momentul in care decizi sa faci o schimbare in viata ta, sa schimbi un anumit comportament, tu incepi sa te schimbi din punct de vedere chimic. S-au facut cercetari stiintifice si s-a observat faptul ca in momentul in care apare o provocare in viata ta sau un lucru neplacut si tu razi sau zambesti autentic, creierul se schimba din punct de vedere chimic, intr-un mod pozitiv. Fain, nu-i asa?

Bun, si cum te schimbi, in mod concret?

1. Plan de schimbare. Pune pe hartie ce vei face astazi, maine, saptamana aceasta, saptamana viitoare, luna aceasta, etc. pana in punctul in care vei atinge schimbarea. Fii realist/a cu punctul final. Este important sa-ti stabilesti o zi, luna si an. Iti recomandam cursul online de Planificarea si stabilirea obiectivelor pentru a invata cum sa iti atingi obiectivele

2. Instant. Aceste situatii sunt de obicei spontane si nu create de noi. Cand suntem martori la un eveniment anume sau suntem intr-o situatie in care traim o emotie foarte puternica, au loc schimbari profunde in interiorul nostru.

Schimbarea este un act de vointa. Tine minte acest lucru si nu lasa pe nimeni sa-ti spuna ceea ce nu poti sa faci.

Un articol de  Vlad Negrilă – NLP Trainer, NLP Master

1 thought on “Schimbarea este un act de vointa

  1. Dacă majoritatea dintre noi ar avea voință să facă o schimbare în viața lor, cu siguranță am putea ajunge să trăim la un nivel mai bun al nostru, însă dorința pentru a sta în zona de confort este mult mai mare, din păcate. Felicitări pentru articol!

Comments are closed.