Relaxare prin pictură. Cum alegi culorile pentru pictură

Dezvoltare Personala Idei

Pictura reprezintă una dintre cele mai simple metode prin care te poți deconecta de tot ceea ce este în jurul tău. O formă excelentă de a reduce efectele stresului și o modalitate benefică pentru a-ți descoperi pasiunile, această artă reușește să îți arate partea frumoasă a oricărui lucru. Este o activitate distractivă, relaxantă și în același timp extrem de profundă, deoarece permite exprimarea sentimentelor intense ce nu pot fi rostite, ci doar așternute în diferite nuanțe.

În funcție de materialele utilizate, pot lua naștere creații spectaculoase, pe suporturi extrem de interesante. Totul ține însă de găsirea stilului propriu, iar un rol important în acest aspect îl are alegerea tipului de culoare. Prezentăm în continuare cele mai utilizare tipuri, avantajele și dezavantajele pe care acestea ți le oferă atunci când vrei să dai frâu liber imaginației.



Pictura cu Acuarele

Cea mai întâlnită tehnică de lucru în pictură este cea pe bază de acuarele. Ca și definiție, am putea spune că acuarela este o vopsea ce se obține dintr-un pigment pulbere amestecat cu liant, aditivi și apă. Din punct de vedere tehnic, este ușor să înveți să pictezi folosind aceste culori: găsești acuarele pe ProfiArt.ro, alegi ceea ce ți se potrivește, adaugi apă culorilor, pui pensula pe hârtie și pictezi. Însă, principiul de bază pe care trebuie să-l urmezi pentru a utiliza corect aceste produse este folosirea unei cantități reduse de pigment și a unei părți mai mari de apă. Practic, cantitatea de apă reprezintă elementul cheie pentru reușita picturii.

Acuarelele se folosesc doar pe hârtie și carton tratat special, au cel mai scurt timp de uscare dintre toate tipurile de culori și pot picta cu ușurință suprafețele mari, în special dacă tema o reprezintă marea ori cerul, pentru acestea nefiind necesară umplerea completă cu culoare. Lucrările în acuarele sunt caracterizate de o luminozitate și delicatețe aparte. Principalul dezavantaj al acestor culori îl constituie faptul că orice greșeală, cât de mică, este dificil de acoperit. Pictura în acuarele necesită un talent deosebit și foarte multă practică pentru ca nuanțele să fie utilizate eficient. Acestea necesită uscare înaintea adăugării oricărei alte culori, pentru a evita îmbibarea cu apă a planșei, ondularea și ruperea acesteia. În ceea ce privește durabilitatea în timp, lucrările în acuarele rezistă destul de puțin, pentru că sunt realizate pe hârtie.



Pictura in Uleiuri

Culorile în ulei sunt folosite încă din secolul al XV-lea, deoarece permit realizarea unei diversități de tehnici și suprapuneri. Acest tip de pictură poate fi realizat pe pânză, lemn, plastic, piele, carton pânzat sau hârtie. Pictura în ulei reprezintă cea mai scumpă metodă dintre toate tipurile de culoare pentru că oferă posibilitatea de a realiza chiar și cele mai mici detalii. Picturile realizate au o foarte mare rezistență în timp, nuanțe sunt mai intense după uscare, iar uleiurile permit cel mai ușor îmbinarea culorilor. Dezavantajul acestora este că se curăță foarte greu. De asemenea, au nevoie de mai mult timp de uscare deoarece uleiurile sunt mai puțin volatile, au o tendință de îngălbenire și pierdere a vitalității culorilor pe măsura trecerii timpului și pot absorbi o cantitate mai mare de pigment.



Pictura in Culori acrilice

Dacă nu știi ce să alegi între acuarele și uleiuri, culorile acrilice reprezintă o cale de mijloc între cele două. Sunt o soluție optimă pentru începători, deoarece se folosesc ușor, chiar și pentru realizarea detaliilor. Pictorii abordează mediile acrilice pentru a modifica aspectul, rigiditatea, textura, flexibilitatea sau alte caracteristici ale suprafeței picturii. Sunt foarte versatile și pot fi folosite în straturi groase de culoare ori diluate cu apă. Aderă pe orice suprafață, atât cele convenționale, precum hârtie, carton, pânză, cât și pe unele mai puțin obișnuite, cum ar fi lemnul, plasticul, materialele textile, ceramica, sticla, tencuiala sau multe altele. Metodele de aplicare și efectele obținute cu ajutorul acestor culori sunt nenumărate, timpul de uscare este mai scurt decât cel al culorilor pe bază de ulei, se îndepărtează ușor de pe spațiul de lucru și pensule și nu au miros sau vapori toxici.

După uscare, culorile acrilice rămân flexibile și nu se crapă, însă odată uscate, nu se mai pot șterge, devin ireversibile și capătă un aspect mat. Tablourile realizate cu acest tip de culori au nevoie de condiții optime de iluminare, astfel nuanțele alese vor arăta terne, iar când se lucrează mai gros, fără medii impasto, textura acrilicului este inferioară față de cea a uleiurilor, pentru că nu are aceeași consistență și putere de acoperire.    

Indiferent de motivele pentru a începe să pictezi, fie ca ai nevoie de relaxare si vrei sa faci din asta un stil de viata, trebuie să acorzi atenție etapei de alegere a materialelor. Tipul de culori influențează lucrarea pe care o vei realiza, stilul, luminozitatea și flexibilitatea materialului, precum și rezistența în timp a picturii, așa că optează pentru o variantă potrivită, ca să te bucuri cât mai mult de creațiile tale.