Dezvoltarea stimei de sine la copii

Dezvoltare Personala Relatii

Parintii sunt cei care au misiunea de a proteja stima de sine a copiilor! Stima de sine este poate cea mai buna „resursa” pe care un parinte o poate oferi copilului pentru a-i facilita o viata frumoasa si echilibrata.

Din pacate foarte multi adulti au un nivel scazut al stimei de sine, ceea ce ii duce in imposibilitatea de a „preda” aceasta lectie copiilor. Din acest motiv eu sustin in primul rand ca parintii sa parcurga pasii necesari pentru a-si consolida stima si respectul de sine.

Parintii si profesorii pot sumbina respectul de sine al copiilor nu numai prin cuvintele folosite ci si prin modul in care le spun. Intonatia, lipsa interesului, jignirile si sugerarea incompetentei au efecte considerabile.



CUM sa consolidezi stima de sine a copilului:

Asculta activ!

Daca vrei sa iti faci copilul sa se simta valoros, atunci este esential sa il asculti si sa apreciezi ceeea ce spune. Incurajeaza-l sa-ti povesteasca ce face la scoala sau la gradinita, sa iti spuna ce simte sau isi doreste. Asculta povestile lui despre prietenii reali sau imaginari fara a-l critica sau dojeni.

Nu jigni! Niciodata!

Evita comentariile de genul „Strici tot ce atingi” , „Esti un impiedicat” , „Nu esti bun de nimic”. Afirmatiile de tip „tu” sunt dureroase si acuzatoare. Alege sa exprimi ceea ce simti prin formulari de genul „Ma intristez cand vad ca ai mai stricat o jucarie” sau „Imi fac griji de fiecare data cand te impiedici. Imi este teama ca te poti rani foarte grav.”

Renunta la supra-protejare

Este greu sa te simti o persoana competenta atunci cand parintii iti spun constant „nu face aia ca te lovesti” , „nu te urca acolo sa nu cazi” , „nu taia painea ca iti dai degetele” . Este greu sa gasesti linia de demarcatie intre atitudinea protectoare si cea prohibitiva. Copiii trebuie sa simta ca cei din jur au incredere in ei ca sa poata ajunge independenti si sa capete un respect de sine sanatos. Inclusiv jucariile pe care le cumparam copiilor pot masca lipsa increderii pe care o avem in ei sau din contra, increderea pe care o avem.



Nu-l compara cu altii

Fiecare om este unic, cu propriile abilitati si nevoi. Nu ajuta cu nimic sa compari abilitatea copilului tau de a scrie frumos cu abilitatea altuia care poate are inclinatii naturale spre arte plastice. Copiii au nevoie sa li se respecte individualitatea si sa fie apreciati pentru ceea ce sunt si pot face. Apreciaza efortul si rezultatele optinute. Nu cere perfectiunea caci ea nu exista si va naste doar resentimente si va duce credinta ca „nu sunt suficient de bun”.

Incurajeaza-l !

Un copil are nevoie sa auda de la parinti, si nu numai „Esti grozav” , „Imi place cum ai pictat asta” , „Am incredere in tine” . Copii au nevoie de feedback constant, de apreciere si recunoastere pentru efortul pe care il fac. „Imi place cum ai scris aceasta poezie. Se observa efortul din ultimele saptamani” sau „Joci din ce in ce mai bine sah, sunt mandra de tine” sunt mesaje puternice pentru consolidatea increderii in sine.

Apeleaza cu incredere la carti pentru a crea un climat de incredere, de crestere si dezvoltare pentru copilul tau. Si mai ales, nu cere de la el ceea ce tu nu ai reusit inca sa faci! Asa ca, educatia si formarea copiilor incepe cu educarea si formarea parintilor.

Cu drag,

Daniela Irimia, traine si consilier pentru dezvoltare personala