De ce contabilitatea este importanta pentru dezvoltarea afacerilor?

Educatie Financiara

Contabilitatea este importanta pentru bunastarea companiilor. Supranumita “limbajul afacerilor” este o modalitate de documentare a activitatii financiare a organizatiilor comerciale si de gestionare a situatiei lor economice. Afacerile au nevoie de contabilitate, in primul rand pentru a tine evidenta financiara a conturilor firmei, dar si pentru a oferi o perspectiva valoroasa asupra unor tendinte si oportunitati care pot face compania mai profitabila.

Contabilitatea Imbunatateste fluxul numerar

Gestionarea situatiei financiare si a fluxului numerar al unei companii este o parte vitala in afaceri. O afacere se poate confrunta cu probleme daca nu are bine pus la punct acest aspect. Chiar daca este o idee buna de afaceri si profitabila pe hartie, in realitate, daca nu dispune de o gestionare corecta a investitiilor poate claca. Un bun contabil se asigura ca fluxul numerar este suficient de puternic pentru a sustine afacerea si a o creste. In asa fel, afacerea este protejata in afara riscurilor.Ofera stabilitate afacerilor

Fie ca vorbim de contabilitate pfa sau de contabilitate srl, expertii contabili sunt prezenti pentru a urmari situatia veniturilor si a cheltuielilor. Mai exact, acestia trebuie sa completeze toate formularele fiscale pe baza incasarilor, platilor afacerii tale. Ei trebuie sa calculeze tot ceea ce tine de situatia financiara si sa intocmeasca rapoarte complexe. Contabilul trebuie sa gestioneze cheltuielile, salarizarea, chiria, utilitatile s.a. Totul pentru a mentine stabilitatea firmei tale.

Contabilitatea se ocupa de salarizare/impozite/taxe

Pe langa cheltuielile de baza, un contabil se ocupa de salarizare. Pe baza salariului si a orelor lucrate, trebuie calculate contributiile sociale medicale, impozitele si taxele. Asta include si asigurarile si  somajul. Orice companie are nevoie de un sistem de contabilitate actualizat si cuprinzator pentru a urmari toate calculele, toate platile si cheltuielile. In plus, contabilul poate reduce in mod legal facturile fiscale, poate identifica stategii contabile legale si eficiente de compensare a pierderilor, alocarea sumelor potrivite pentru a pastra un echilibru economic al situatiei financiare.Planificare/dezvoltare a afacerii

Un contabil de afaceri te ajuta la planificarea si dezvoltarea afacerii tale. Acesta ofera informatii cu privire la tendintele economice actuale sau alte informatii care pot contribui la determinarea strategiei de urmat pentru obtinerea celor mai bune rezultate.

Toate informatiile furnizate de un contabil conduc la noi oportunitati de abordare a consumatorilor si deschidere catre noi directii strategice. Un plan de afaceri trecut prin mainile unui contabil si aprobat, are sansele cele mai mari sa fie unul profitabil. O opinie secundara din partea unui contabil este un mod contructiv de a analiza mai bine daca un plan va functiona sau nu.

In consecinta, contabilitatea este un pilon important in sustinerea unei afaceri si in dezvoltarea ei. Fara un contabil bun care sa tina evidenta financiara si care sa traseze noi directii in trend cu tendintele economice, este posibil ca o afacerea sa nu functioneze optim. Contabilul nu numai ca simplifica treaba unui manager, dar impreuna cu acesta sporeste dezvoltarea organizatiei pentru care lucreaza.