Cum faci un plan financiar eficient

Educatie Financiara

Anul 2020 a fost unul pe care nici o persoana nu l-ar fi putut anticipa. Aparitia pandemiei de coronavirus a dat totul peste cap si, mai mult ca sigur, planurile de cheltuire si economisire a banilor pe care oamenii si le-au facut nu au putut fi respectate intocmai. Insa, toata aceasta perioada dificila este pe sfarsite, asa ca a venit timpul sa-ti creezi un nou plan financiar pentru 2021.

Organizarea finantelor personale iti permite sa economisesti bani, sa iti tii cheltuielile sub control si sa atingi anumite obiective financiare pe termen lung. Practic, intocmirea unui astfel de plan reprezinta calatoria ta spre independenta financiara. Iata cativa pasi simpu de urmat pentru gestionarea eficienta a banilor in urmatorul an.

5 pasi simplu de urmat pentru un plan financiar:



1. Realizeaza un buget de venituri si cheltuieli

Unii oameni nu vor sa-si creeze un buget lunar deoarece considera ca  ii va restrictiona sa cheltuiasca asa cum vor. In realitate, acestia ajung sa cheltuie banii in mod excesiv doar pentru ca nu au un plan financiar. Bugetul este un instrument care te ajuta sa-ti gestionezi fluxul de numerar lunar astfel incat sa poti include si obiectivele tale de economisire si investitii.

Acesta te ajuta sa afli cati bani incasezi in fiecare luna, care sunt cheltuielile tale fixe si variabile si la ce anume poti renunta ca sa-ti poti atinge anumite teluri cum ar fi achizitia unei locuinte ori a unui autoturism. Invata de aici cum sa iti faci un buget de venituri si cheltuieli.

2. Stabileste-ti obiective financiare

Un pas important in crearea planului financiar pentru anul urmator il reprezinta stabilirea obiectivelor. In functie de situatia ta actuala poti sa-ti trasezi anumite limite si sa te gandesti la unele tinte financiare pe care vrei sa le atingi. Poate fi vorba de o casa, sustinerea copiilor la facultate, dezvoltarea unei mici afaceri sau investitia intr-un hobby.

Pe langa stabilirea unor astfel de obiective financiare trebuie sa iei in considerare si prioritizarea lor deoarece se pot suprapune. Cumpararea unei masini de care are nevoie intreaga familie poate fi mult mai importanta decat o excursie in jurul lumii, asa ca incearca sa-ti imparti obiectivele in functie de perioadele de timp cand le consideri realizabile in diferite etape ale vietii tale.



3. Creeaza un fond de urgenta

Un fond de urgenta te poate proteja de surprizele vietii. Pierderea locului de munca, o recesiune globala sau aparitia unei probleme medicale reprezinta situatii in care bugetul si contul tau de economii pot fi grav afectate. Prin urmare, la intocmirea planului tau financiar ia in considerare o rezerva la care sa apelezi atunci cand ai nevoie urgenta de bani. In mod ideal, aceasta ar trebui sa acopere costurile a trei pana la sase luni de trai.

4. Plateste-ti datoriile

Anul 2020 a fost unul plin de necunoscute si cel mai probabil multa lume a acumulat datorii insemnate. Daca te afli intr-o situatie asemanatoare ai grija ca planul tau financiar pe 2021 sa includa si plata datoriilor. Drumul tau catre independenta financiara nu poate fi presarat de obligatii neachitate si tot felul de creante, asa ca ai nevoie de o strategie prin care sa-ti poti achita restantele. Daca nu este posibil sa lichidezi datoriile incearca cel putin sa-ti platesti ratele in fiecare luna, la scadenta, pentru a evita cresterea sumelor datorate.

5. Examineaza frecvent planul financiar

Odata ce ai pus la punct un plan bine structurat, nu uita ca acesta trebuie revizuit periodic si modificat atunci cand circumstantele se schimba. Organizarea finantelor personale reprezinta un scop, nu un proces bine definit, asa ca este nevoie sa-ti actualizezi totul in functie de evenimentele si situatiile neprevazute care pot aparea pe parcurs. De pilda, venirea pe lume a unui copil sau diminuarea veniturilor lunare te pot face sa iti redefinesti obiectivele financiare intr-o maniera mult mai realista.

Perioada economica incerta in care traim creste importanta intocmirii unui plan financiar. Orice decizie referitoare la bani necesita organizare si apoi actiune daca intentionezi sa eviti dificultatile financiare si vrei sa-ti sporesti siguranta economica.

Ia in considerare situatia curenta si stabileste-ti anumite obiective pentru anul 2021 in cazul in care vrei cu adevarat sa-ti controlezi finantele personale si sa faci fata cu brio tuturor provocarilor viitoare!

1 thought on “Cum faci un plan financiar eficient

Comments are closed.