Principii ale educatiei Montessori

Idei

Probabil cea mai frecventa intrebare pe care si-o pune un parinte al unui copil mic este „la ce gradinita sa imi duc copilul, astfel incat sa fie bine ingrijit, sa aiba parte de educatie moderna si de un mediu prietenos si cald„. Daca locuiti intr-un oras mai mare , probabil pe langa gradinitele standar din sistemul de stat aveti si variante ale unor gradinite particulare, axate atat pe sistemul clasic de educatie, dar si pe sisteme alternative: montessori, waldorf, sistem bilingv romano-englez sau alte variante.

Si cum de anul acesta statul roman sprijina educatia timpurie prin acordarea unui voucher de 1500 lei (dedus din salariu si neimpozitabil nici angajatului si nici angajatorului), poate ar fi o idee de luat in calcul – inscrierea copilului la o gradinita privata.

Indiferent catre ce sistem educational veti opta, este bine sa ganditi pe termen lung, astfel incat educatia timpurie (cei 7 ani de acasa, cum se spune in popor) sa fie de calitate si sa puna bazele unei personalitati sanatoase si bine integrate ale copilului.

Daca optati pentru un sistem alternativ verificati sa existe continuitate si la scoala, daca mergeti pe invatare in limba engleza la fel ar trebui sa fie si scoala (model britanic de curicula). Mai sunt si alte variabile pe care sa le luati in calcul: apropierea fata de casa, potrivirea cu personaliatea copilului, existenta resurselor financiare pentru a sustine copilul si pe parcursul scolii sau posibilitatea de a va muta (in alt oras, alta tara).

Daca optati pentru sistemul Montessori (unul dintre cele mai apreciate in lume) care a inceput sa se dezvolte si in Romania, mai jos aveti cateva principii de baza, pe care le puteti analiza daca sunt compatibile cu ce va doriti pentru copil. Trebuie sa stiti ca exista si scoli Montessori  (este drept ca mult mai putine si doar in orasele foarte mari)  care sunt pana la clasa a 6-a inclusiv.

Principii ale educatiei Montessori

    • Principiul de baza este autoeducarea si aplicarea in viata reala a celor invatate. Copii sunt incurajati sa ia decizii proprii in functie de nevoile si dorintele pe care le au. Practic copilul stie foarte bine ce are nevoie.
    • Grupele educationale sunt de 3 ani, practic in aceeasi grupa veti gasi si un copil de 3 ani, dar si unul de 6. Societatea in miniatura ii ajuta pe copii sa inteleaga cum este viata , sa se ajute intre ei, cei mari sa ii invete pe cei mici si sa aiba grija de ei.
    • Invatarea cu materiale, invatarea prin intermediul simturilor la inceput, si apoi prin citire, scriere. Se folosesc foarte mult artele vizuale, muzica si miscarea. Copilul este inspirat sa lucreze in ritmul propriu, fie singur fie alaturi de alti copii, folosind seturi constructie copii sau alte materiale din lemn.
    • Cadrele didactice incurajează dezvoltarea copiilor auto-motivati, independenti, echilibrati, activi, colaborativi prin predare de la egal la egal.
    • Stima de sine este consolidata de catre educatori si parinti in egala masura, acestia colaborand in permanenta pentru binele copilului.
    • Jucariile obisnuite nu exista in sistemul montessori, asa ca doar acasa se pot putea juca cu masini, papusi sau jucarii de baie.

    Cu siguranta ca sunt foarte multe de spus despre acest sistem educational, insa ce ne-am propus in acest articol a fost sa va oferim cateva idei despre educatia Montessori, iar daca sunteti interesati cel mai bine faceti o vizita la un centru acreditat, de acolo veti afla tot ce aveti nevoie.