Sa vorbim sau nu despre bani ?

Educatie Financiara

Cat de deschis esti atunci cand vine vorba despre bani ? Sa fiu mai exacta, cat de deschis esti la a discuta despre bani, venituri, investitii, cheltuieli, economisire…. Eviti sau abordezi astfel de subiecte cu familia, prietenii sau cunostintele tale?  Este tabu sa intrebi „dar tu cat castigi?” ? Cum te face sa te simti o astfel de intrebare ?

De ce multor oameni le e greu sa discute despre bani? M-am intrebat asta de curand cand o prietena a intrebat intr-un grup daca banii reprezinta un subiect de discutie sensibil.

Eu cred ca iti trebuie curaj, asumare si educatie financiara pentru a aborda cu lejeritate si seninatate subiecte de discutie legate de bani.

Multi urasc intrebarea „Cat castigi?” pentru ca ii pun in fata unui adevar care nu le place. Pot spune „nu e treaba ta”, „castig foarte putin” sau „momentan nu castig atat cat imi doresc insa stiu cum pot rezolva asta” . E o chestiune de atitudine in primul rand. Cand alegem sa ne raportam la prezent si sa cautam solutii, probleme legate de bani sunt pur si simplu ….ocazionale.

Pe de alta parte, daca ai venituri peste medie, poate parea ca te lauzi sau exagerezi daca spui suma exacta. Pot spune „casting suficient de bine incat sa pot pune deoparte 30% din venituri” , „castig peste medie, am cautat diverse surse de venit care sa imi asigure un confort financiar” …. Sau „castig bine insa tot nu imi ajung banii”…Undeva e o problema, si nu la intrebare 🙂

Alta intrebare sensibila – „Dar ce faci cu banii? Pe ce ii cheltui?” . Unii incep direct sa se planga de rata prea mare la casa/ masina ( ca si cum creditul nu e facut de ei), de costurile cu mancarea, utilitatile si taxele prea mari. Altii spun ca nu stiu „sincer” pe ce se duc banii in fiecare luna. Adevarul e ca multi nu stiu pe ce cheltuie banii, nu au un buget de venituri si cheltuieli care sa le arate cum isi aloca banii. Nu mai spun de obiceiul de a economisi. Eu tin un astfel de buget de mai bine de 8 ani. Lunar stiu cu acuratete de 90% pe ce dau banii. Asta imi permite sa ajustez cheltuielile, sa urmaresc evolutia lor si obiceiurile mele de consum. Tot acolo tin si evidenta veniturilor.

Curs online de Educație Financiară – cele 3 dimensiuni:

Cum câştig, folosesc si adminstrez banii personali

Personal m-am intalnit cu intrebarea „De unde ai atatia bani” , ca si cum e greu de inteles ca o afacere si multa munca iti pot aduce venituri peste medie. Apoi, ceea ce faci cu banii pe care ii castigi va face diferenta clara intre „averea” dobandita de doua persoane care au avut cam acelasi venit anual. Aleg sa economisesc si sa investesc sau aleg sa cheltui banii pe 50 de perechi pantofi, haine de firma, mese la restaurant si ultimul model de telefon? Eu am ales sa economisesc si sa investesc. Asta a dus la venituri mai mari in prezent, pentru ca am mai multe surse de venit. M-am focusat spre a gasi mai multe surse de venit pentru a avea confort si siguranta. Venituri din afacere (munca), din site (scris, publicitate), din economii (dobanzi ), din dividente (investitii la bursa), din chirii (investitii imobiliare) si lista poate continua….

Mai e si intrebarea „Cum, tu nu muncesti? Adica nu aduci bani in casa?” . Pentru unii poate fi stanjenitoare si apasatoare. Pentru altii poate fi un stil de viata sau o alegere de moment… „Da, momentan nu castig bani, am ales sa imi dedic 100% din timp pentru cresterea si educatia copilului”  sau „Nu castig nimic si sunt un ratat/ o ratata” sau „Am ales anul asta sa investesc in mine, nu muncesc si nu castig  bani momentan” sau „Nimeni nu vrea sa ma angajeze, nu gasesc de munca…de unde sa castig bani?” . Totul tine de atitudine! Si de educatie.Cred ca discutiile despre bani sunt productive daca au un scop precis. Daca e un interogatoriu sau doar subiect de barfa, atunci nu are sens discutia si nici nu merita sa intri in detalii. Am prieteni cu care pot discuta deschis despre metode de economisire, investii, gestionarea bugetului familiei. Schimbul de idei este intotdeauna benefic. Sunt si persoane cu care nu pot atinge astfel de subiecte pentru ca le e greu sa inteleaga dinamica banilor atunci cand singurul lor venit,din salariu, este cheltuit integral inainte de finalul lunii. Si nu e de vina „salariul” ci a modului de gestionare a banilor.

Tu ce atitudine ai in fata intrebarilor legate de bani? Discuti deschis despre ei sau eviti discutiile legate de bani? Iti recomand aceste cursuri de educatie financiara.

Daniela Irimia, performance coach

 

1 thought on “Sa vorbim sau nu despre bani ?

Comments are closed.