Vrei sa fii cea mai buna versiune a ta?

Dezvoltare Personala

Cred ca fiecare om poate sa isi atinga potentialul, sa fie cea mai buna versiune a lui. Cu totii ne nastem in mare parte, cu acelasi bagaj de cunostinte si aceleasi nevoi de baza. Pe masura ce luam contact cu lumea, de la parinti pana mai tarziu la intreaga societate in care traim, ne formam personalitatea, stilul comportamental si …visurile.

Mediul in care ne dezvoltam in primii 3 ani de viata si experientele de atunci, pun bazele personalitatii noastre. Incepem sa adoptam din stilul comportamentel si de comunicare al parintilor apoi ne aventuram in experiente mai complexe in afara „cuibului” . Din pacate pana pe la 10 ani nu suntem constienti si nu putem alege „directia” in care sa ne dezvoltam. Unii nici pana la 18 ani nu au aceasta libertate sau discernamant. Ce vreau sa spun este faptul ca abia in adolescenta un om poate face demersuri constiente „de dezvoltare personala”. Pana atunci suntem rezultatul mediului in care traim, a educatiei primite si a modelelor personale ( parinti, bunici, profesori).

Cu toate astea, cati fac ceva pentru a se descoperi pe ei, esenta lor ca persoane? Ce sunt, ce idealuri au, ce nevoi si valori …  De ce e nevoie sa facem asta? Eu am mai spus… vreau sa traiesc simplu si implinita din toate punctele de vedere.

De ce ar fi bine sa faci si tu asta? Pentru a fi in contact cu tine, pentru a trai implinit si fericit, pentru a-ti onora prezenta pe acest Pamant.  Tu meriti in primul rand sa te cunosti pe tine, sa inveti, sa fii fericit si sa fii util celor din jur.

Cum devii cea mai buna versiune a ta? De fapt intrebarea corecta este DE CE sa devii cea mai buna versiune a ta.

Intrebarea DE CE te duce la esenta. De ce traiesti intr-un mediu si nu in altul, de ce ai un job si nu altul, de ce …. Pentru mine dezvoltarea si evolutia este un scop in sine. Totul in jurul nostru se schimba pastrand insa echilibrul universal. Tu te schimbi ? Este alegerea ta modul si directia in care te schimbi sau esti in cotinuare rezultatul mediului exterior?

Poti sa fii mai bun, sa te bucuri de viata si sa folosesti timpul in avantajul tau. E o alegere personala.

Tu alegi daca si ce muncesti

Tu alegi daca citesti o carte sau te uiti la TV

Tu alegi daca mergi la un curs/ workshop/ seminar sau la un alt film

Tu alegi ce si cat mananci

Tu alegi daca faci sport sau nu

Tu alegi cum iti gestionezi banii

Viata fiecaruia e suma alegerilor personale. Si cand nu alegi, de fapt ai ales sa ii lasi pe altii sa ia decizii pentru tine. Poti sa devii mai bun daca te compari doar cu tine, daca te cunosti , stii unde esti si unde vrei sa ajungi. Constientizarea e primul pas, actiunea si motivatia vor produce insa rezultate. Asa ca….daca vrei si tu sa fii cea mai buna versiune a ta, actioneaza!

Totusi, exista o „capcana” in care am fost si eu. Permanenta „fuga” dupa mai bun, mai bine, mai frumos nu iti da timp sa te opresti si sa te bucuri de ceea ce esti si ceea ce ai. La cursul de NLP, Lidia Cotosman m-a ajutat sa descopar ca nu imi acordam timp suficient sa ma bucur de ce realizam. Vrand sa fiu cea mai buna versiune a mea, privind intotdeauna spre viitor, ratam prezentul. Am invatat sa fiu in contact cu mine, sa ma ascult, sa traiesc in prezent si sa ma bucur de drum si de rezultat. Da, invat continuu, ma dezvolt si accept ca azi, acum, sunt cea mai buna versiune a mea.

Daniela Irimia