Tot ceea ce judec la partintii mei repet eu pana ajung sa nu mai judec

Dezvoltare Personala

Te-ai gândit vreodată că în terapie poți vindeca nu doar problemele tale ci și pe cele ale familiei de proveniență? Nu vei putea vindeca propriu-zis alți membri ai familiei, desi nu este exclus sa ii ajutam foare mult si pe ei, chiar daca nu sunt prezenti,  dar cu siguranta vei putea proteja generațiile viitoare de suferința, greșelile, traumele strămoșilor lor.

Se spune că atunci când există o traumă în familie (deseori nespusă, neprocesata cum spun eu in terapie), există o suferință ascunsă, iar modul de a ne elibera de ea stă în decizia unuia dintre membri de a accepta suferința, de a o trăi și astfel de a o depăși.

O alta lege a procesul de constelatii- *unde nu se uita parintele, se uita copilul*. Adica tot ceea ce nu au constientizat, tot ceea ce nu au lucrat cu ei sa vindece parintii unui copil- copilul preia si duce mai departe.



Similar cu ceea ce se spune in crestinism- platim pacatele stramosilor nostri. Este adevarat- doar o mentiune am- anume ca noi facem asta din iubire fata de dumnealor- adica- la nivel de suflet orice copil isi iubeste parintii enorm si ar face orice ca parintele sa fie bine, asa ca ii preia greutatea inconstient.

Altfel, o vom transmite la rândul nostru copiilor noștri, nepoților, etc., pentru că o suferință, ne place sau nu, cere să fie simțită pentru a exista vindecare.

Constelațiile de familie reprezintă o metoda de terapie, capabila să schimbe dinamica suferinței și a nefericirii regăsite în familie, de-a lungul generațiilor.

Intemeietorul  acestei metode, Bert Hellinger, pe parcursul a 50 de ani de lucru cu familiile, a observat că în mod inconștient, mulți dintre noi preiau tipare familiale destructive, precum anxietatea, depresia, furia, vinovăția, însingurarea, alcoolismul sau chiar boli mai severe, precum un simbol al apartenenței la propria familie. Pe scurt, acestea fac parte din familia mea și, cum și eu fac parte din familia mea, îmi aparțin și mie.

Noi – facilitatorii de constelatii sistemice si familiale spunem asa: tot ceea ce judec la partintii mei repet eu pana ajung sa nu mai judec*. Pare nedrept, dar nu este. Viata, sau Dumnezeu- cum vrei tu sa gandesti lucrurile- are un mod de a ne face sa iubim constient. Pentru ca a repeta un anume lucru al parintilor inseamna sa iubesti inconstient. Adica- mintea, ratiunea judeca- in timp ce inima spune *Sunt ca tine, mami/tati- uite! iubeste-ma!*. Noi avem datoria de a transforma iubirea inconstienta in iubire constienta si sa ne vindeam astfel.





Gândiți-vă doar cum dintr-un sentiment de dragoste față de părinți, copilul renunță la ceea ce își dorește, la propria identitate, focusându-se pe ameliorarea suferinței unui membru al familiei, pe vindecarea acestuia.

Prin intermediul metodei constelațiilor rupem acest cerc vicios, aceste tipare, reușind să trăim vieți mai sănătoase, mai împlinite și fericite. Este suficient să avem la îndemână un cadru necesar conștientizării unei astfel de probleme ce domnește de generații.
Deseori, simpla conștientizare ne aduce mai aproape de acceptare, iar apoi de vindecare.


În grup (desi se poate lucra si individual) fiecare participant alege dintre cei prezenți, persoanele care să reprezinte membrii propriei familii. În cazul constelațiilor familiale, participanții care sunt aleși să reprezinte membrii unei familii sunt poziționați unul în relație cu altul așa cum simte în momentul respectiv cel care își reprezintă familia.

Descoperirea cea mai mare este aceea că toți participanții implicați vor manifesta gânduri și emoții similare cu cele ale persoanei reprezentate.
Practic se formează un câmp energetic ce ghidează mișcările și reacțiile celor implicați, permițându-le să acceseze informația relevantă și utilă. – un camp atoatestiutor. Stiu- pare greu de crezut ca se intampla asta, dar nu ma crede pe mine pe cuvant- ci incearca pe pielea ta si vorbim dupa. 🙂

Este un mod unic și eficient de a dezvălui dinamica distructivă a unei familii, care nu este vizibilă, nu este afișată la suprafață. În plus, metoda nu presupune doar poziționarea altora așa cum simțim noi că arată în acest moment propria familie, ci permiterea ca ei să se miște și manifeste liber în câmpul descris de noi.

De regulă, acestea sunt momentele de dezvăluire a acelor piedici sau tipare din familie, de înțelegere a blocajelor și, totodată, de descoperire a acelor mijloace care permit vindecarea.

Vindecarea este facilitată de psihoterapeutul prezent, care intervine adăugând membrii absenți din familie, care sugerează conștientizarea unor comportamente și adaugă intervenții verbale, ce constau în fraze eliberatoare sau vindecătoare, pe care membrii familiei să și le adreseze unii altora.

Astfel se poate restabili un echilibru natural și sănătos în întregul sistem familial, unde membrii familiei se pot raporta unii la alții cu mai multă iubire, într-un mod mai conștient.

Vindecarea nu este un pas ușor și poate întâmpina rezistențe, temeri, sentimentul că „trădezi” propria familie și moștenirea primită, fie ea și toxică. Din acest motiv, celor ce urmează astfel de metode, le recomand psihoterapia individuală în care pot lucra și aprofunda descoperirile făcute în cadrul constelațiilor de familie.



Anca Maftei

Pentru a incheia intr-o nota mai optimista- tu ce crezi ca repeti din punct de vedere emotional din cadrul familiei tale?

Anxietatea, temerile si altele asemenea se mai regasesc la vreun membru al familiei tale? La cine? Ai judecat vreodata acea persoana? Ai crezut ca tu poti face mai bine lucrurile?

Renunta la judecata zilnic. Spune in sinea ta- *eu de azi nu mai judec*. Spor la constientizari!

Un articol de Anca Maftei, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician și specialist în psihologie organizațională