gestionarea furiei

Tehnici de gestionare a furiei

Dezvoltare Personala

gestionarea furiei

Gestionarea furiei este un termen folosit pentru a descrie abilitatile de care ai nevoie pentru a recunoaste ca devii furios si sa iei masuri corespunzatoare pentru a te ocupa de situatie intr-un mod pozitiv. Gestionarea furiei nu inseamna internalizarea sau suprimarea ei.

Furia este o emotie perfect umana, care poate fi considerata chiar sanatoasa. Toti ne simtim furiosi din cand in cand, dar acest sentiment ne poate conduce la a spune sau face lucruri pe care le regretam mai tarziu. Furia ne poate reduce inhibitiile si ne face sa ne comportam intr-un mod nepotrivit.

Gestionarea furiei presupune recunosterea declansatorilor de furie cat mai devreme posibil si exprimarea acestor sentimente si frustrari intr-un mod calm si detasat. Avem deseori comportamente invatate despre cum sa reactionam la emotii puternice, deci gestionarea furiei e despre dezvatul mecanismelor ineficiente de a face fata stresului si invatarea unor modalitati pozitive de a raspunde problemelor si frustrarii asociate cu furia.

Sunt multe tehnici de gestionare a furiei pe care le poti invata. Totusi, daca cineva sufera de furie in mod regulat sau foarte puternic, cu un impact negativ asupra relatiilor sau daca arata tendinte violente, ajutorul profesional poate fi mai eficient.

Cursul Comunicare cu impact de ajuta sa previi si sa gestionezi mai bine conflictele!

Tehnici de gestionare a furiei

Este important sa recunosti cand te simti furios sau cand experimentezi sentimente ce pot duce la furie. Nu ar trebui sa incerci sa-ti suprimi furia, ci sa incerci sa o intelegi si sa actionezi intr-un mod pozitiv pentru a micsora aspectele negative.

Fa sport in mod regulat si pastreaza-te in forma.

Hormonii pe care ii eliberam cand suntem furiosi, mai ales cortizol si adrenalina, sunt similari cu cei produsi cand suntem stresati pentru a ne ajuta sa scapam din fata pericolelor. Cand faci sport in mod regulat, corpul tau invata sa echilibreze mai eficient nivelele de adrenalina si cortizol. Oamenii care sunt in forma au si un nivel optim de endorfine, hormonii care te fac sa te simti bine, si asadar, mai putin probabil sa devii furios.

Dormi.

Somnul este o parte importanta din viata, iar somnul de calitate ajuta la combaterea multor probleme fizice, mentale si emotionale, inclusiv furia. Cand dormim, corpul si mintea se odihnesc si reconstruiesc celulele vatamate din corp. Cu totii stim ca oamenii se simt deseori mai bine dupa o noapte de somn.

Planifica discutiile dificile.

Daca esti ingrijorat cu privire la o conversatie care te-ar putea infuria, incearca sa iei controlul asupra situatiei. Ia notite inainte, planifica ce ai de spus intr-o maniera calma, iar astfel sunt mai putine sanse sa deviezi de la subiect.

Solutiile sunt mai importante decat problemele.

Este bine sa identifici ce te-a infuriat, insa este mai important sa te concentrezi pe o modalitate de a rezolva problemele  astfel incat sa nu apara din nou in viitor.

Exprima-te.

Asteapta sa te calmezi, apoi exprima-te calm si ferm, insa fara a fi agresiv. Afla aici mai multe despre asertivitate, ca alternativa la agresivitate!

Nu tine pica.

Trebuie sa acceptam ca toata lumea e diferita si ca nu putem controla sentimentele, credintele si comportamentele altora. Incearca sa fii realist si sa accepti ca oamenii sunt cum sunt, nu cum am vrea noi sa fie. Sa-i porti pica cuiva nu face dacat sa-ti sporeasca furia si sa o faca mai dificil de controlat.

Incearca sa fii amuzant.

Este usor sa folosesti sarcasm nepotrivit atunci cand esti furios; rezista acestei tentatii si incearca in schimb sa introduci putin umor in conversatii dificile. Simplul act de a rade face minuni in reducerea furiei, in special pe termen lung, insa fii atent sa nu fii interpretat gresit. Citeste aici despre beneficiile meditatiei si a tehnicilor de relaxare.

Tu cum iti gestionezi furia? Cum procedezi atunci cand simti ca “iti urca sangele in cap”?