Revin cu o alta recomandare de carte despre gestionarea stresului. Scrisa simplu, placut, eficient, concentrat, Elizaberth Anne Scott ofera in cartea Stresul – 8 Strategii de gestionare o multime de tehnici eficiente pentru a dobandi o stare de calm si a-ti dezvolta rezilienta la stres.
Redau pe scurt cele 8 strategii pe care le abordeaza in carte, astfel incat sa poti concluziona daca merita sa o citesti.
Strategia 1: Constientizeaza-ti stresorii. Primul pas in gestionarea stresului este sa stii ce anume te scoate din zona de confort si produce reactii de adaptare in corpul si mintea ta. Cu alte cuvinte, care sunt factorii de stres din viata ta?
Strategia 2: Invata sa iti neutralizezi reactia in fata stresului. Aici ne explica cum gandirea pozitiva, exercitiile de meditatie si vizualizare, relatiile bune cu oamenii din jur, ne ajuta sa reactionam mai putin agresiv in fata stresului.
Strategia 3: Ai grija de corpul tau! Pentru a avea energie si resurse interne care sa te sustina in fata evenimentelor stresante, este esential sa ai un corp sanator si puternic. Alimentatia echilibrata, activitatea fizica si somnul odihnitor sunt esentiale pentru a avea control asupra reactiilor tale la stres.
Strategia 4: Obtine starea mentala potrivita. Optimistii sunt mai putin stresati, gasesc mai repede solutii si se bucura mai mult de viata. Daca nu ai acest tipar, il poti dezvolta prin tinerea unui jurnal al recunostintei, prin mindfulness si oprirea gandurilor negative.
Strategia 5: Redu stresorii atunci cand este posibil. Unii factori de stres pot fi indepartati sau macar minimizati. Identifica pe care dintre ei ii poti reduce sau elimina! Invata sa pui limite, sa iti organizezi timpul si sa fii proactiv. Iti recomandam acest curs online de managementul timpului.
Strategia 6: Cultiva relatii sanatoase. Sunt fiinte sociale si avem nevoie de relatii armonioase pentru a trai cu bucurie, o viata cu sens. In plus, relatiile ne ajuta sa trecem mult mai usor peste evenimentele strensate. Intalnirile cu prietenii si familia ne ofera momente de relaxare si conectare, ne ofera sprijinul de care avem nevoie.
Strategia 7: Pune in aplicare psihologia pozitiva. In acest capitol autoarea ne indeamna sa ne bucuram de micile placeri ale vietii ( lectura, mancare buna, limbari in natura, o baie calda, etc ) si sa ne implicam in activitati care ne provoaca si in acelasi timp ne aduc satisfactie ( hobby-uri, gradinaritul, un sport, gatitul, pictura …) . Exprimarea recunostintei este deasemenea importanta si tine de zona psihologiei pozitive.
Strategia 8: Practica obiceiuri durabile de formare a rezilientei. In ideea ca nu se face primavara cu o floare, este nevoie de implementarea de noi obiceiuri, din cele prezentate in capitolele precedente, pentru ca in timp sa ai o rezilienta crescuta la stres. Autoarea ne indeamna sa ne creem un plan personalizat de gestionarea a stresului si sa facem zilnic mici lucruri pentru starea noastra de bine.