Pot sa ma autoperfectionez ?

Dezvoltare Personala

Majoritatea fiintelor umane vor sa se dezvolte, sa isi perfectioneze anumite abilitati. Poate vrei sa fii un leader mai bun, un partener mai empatic, un parinte mai conectat cu copilul lui….. In orice domeniu vrei, poti sa te autoperfectionezi.

Perfectionarea este mai eficienta si mai durabila atunci cand intelegem procesul de schimbare si pasii pe care ii facem pentru a realiza schimbarea.

„Simplu de spus, greu de facut” . Ai gandit asta? 🙂 E posibil sa fie doar o convingere a ta, o convingere limitativa.

Pentru a te ajuta sa intelegi mai bine procesul de autoperfectionare, vreau sa iti prezint teoria autoperfectionarii elaborata de cercetatorul britanic Richard Boyatzis pe o perioada de 30 ani.

Teoria autoperfectionarii pleaca de la cinci descoperiri, sa le spunem pasi care nu se succed in mod liniar, ordonat, ci se intrepatrund intr-un mod specific fiecarui individ. Toti cei 5 pasi au legatura intre ei si impreuna duc la schimbari pozitive, de durata.

Pentru a fi usor de inteles, prezint succint cei 5 pasi din procesul de autoperfectionare. Pasii sunt de fapt niste descoperiri. Incepi cu autocunoasterea ca ulteriori sa poti perfectiona ceea ce ai nevoie.

1. Sinele ideal – Cum as vrea sa fiu?

2. Sinele real – Cine sunt eu? Care sunt atuurile si lipsurile mele ?

3. Programul de autoperfectionare – Cum imi pot consolida atuurile? diminuand concomitent discrepantele dintre sinele ideal si cel real?

4. Experimentarea si exersarea noului comportament, a noilor idei si sentimente, pentru a ajunge sa le stapanesc.

5. Construirea unor relatii solide si de incredere, care sa faca posibile schimbarile.

Autoperfectionarea….dezvoltarea personala…sunt procese de durata si vor da rezultate in masura in care tii cont de toti factorii motivatori, de convingerile si valorile personale dar si de „ecologie”. Adica schimbarile pe care vrei sa le faci sunt cu adevarat ceea ce iti doresti, te vor ajuta in toate relatiile tale? Esti dispus sa platesti pretul schimbarii?

Eu cred ca fiecare poate sa se schimbe. Imi doresc sa o faca insa constient si pe deplin armonizate cu valorile personale.

Daniela Irimia

Folosesc cu succes aceasta teorie in viata mea cat si in cursurile mele de dezvoltare personala.

Ti-a placut? Da mai departe articolul si aboneaza-te la Newsletter Pozitiv 🙂
[mc4wp_form id=”3273″]