asigurare de viata

Tot ce trebuie sa stii despre asigurarile de viata

Educatie Financiara

Ce este asigurarea de viata?

Asigurarea de viata este modalitatea prin care riscurile prin care trecem zi de zi sunt preluate de o companie de asigurari in schimbul unei sume de bani prestabilite. In cazul producerii evenimentului nedorit compania va despagubi persoana asigurata sau beneficiarul acestuia.

Asigurarea de viata un produs financiar, un contract semnat intre asigurator si asigurat in favoarea unui beneficiar, sau a mai multor beneficiari. Obiectul acestui contract este suma asigurata, care se stabilieste de comun acord de ambele parti, sau la cererea asiguratului.

Ce riscuri poate acoperi o asigurare de viata?

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot include si:

  • Riscul de pierdere a capacitatii de munca. In cazul in care asiguratul sufera un accident care are ca urmare pierderea capacitatii de munca, acesta va fi scutit de plata primelor de asigurare, fara a pierde insa asigurarea de deces.
  • Riscul de  invaliditate permanenta. Daca asiguratul sufera un accident in urma caruia va ramane cu invaliditate permanenta, acesta va benefica de suma asigurata pentru acest risc.
  • Riscul de supravietuire. Daca la expirarea contractului de asigurare asiguratul este in viata, acesta va primi banii aferenti sumei asigurate plus capitalizarea (dobanda) acordata de fiecare asigurator in parte.

Cine are nevoie de o asigurare de viata?

Daca cineva depinde de tine din punct de vedere financiar, ai nevoie de o asigurare de viata. Asigurarea de viata vine in ajutorul beneficiarului in cazul accidentarii sau decesului asiguratului. Deci, daca ai copii sau parinti/ sot/ sotie care depind de tine din punct de vedere financiar, singura modalitate prin care le poti oferi prijin financiar si dupa ce nu mai poti lucra, este o asigurare de viata.

Cum inchei o asigurare de viata?

Pentru a incheia o asigurare de viata trebuie luata legatura cu un agent de asigurari prin intermediul caruia veti semna contractul cu compania de asigurari. Prin semnarea unui astfel de contract va obligati la plata unor sume prestabilite, numite prime de asigurare, iar compania de asigurari se obliga la plata despaguburii in cazul producerii evenimentului asigurat. Este bine ca inainte de a alege o firma de asigurari sa va interesati in deaproape despre istoricul despagubirilor si sa cititi cu mare atentie termenii si conditiile contractuale. Alegerea este una foarte importanta si trebuie facuta bine inca de la inceput.

Cat costa o astfel de asigurare?

Marimea primelor de asigurare depind de mai multi factori: suma asigurata, varsta, sexul, starea de sanatate a asiguratului, durata contractului de asigurare, si alte clauze cuprinse in contract. In principiu o polita de asigurare este mai ieftina pentru tineri si este mai scumpa daca este contractata la varste mai inaintate. Activitatea profesionala, dar si cea din timpul liber pot influenta si ele pretul primei,iar activitati in domenii in care asiguratul este predispus accidentelor pot creste valoarea primei platite.



Care sunt cele mai comune tipuri de asigurari de viata?

  • Asigurarea de viata pe termen limitat se incheie pe un numar prestabiliti de ani. Este cea mai simpla forma de asigurare de viata si totodata cea mai ieftina, acopera doar riscul de deces al asiguratului. Daca in momentul expirarii contractului asiguratul este in viata, asiguratorul este exonerat de orice plata.
  • Asigurarea mixta de viata acopera si riscul de supravietuire. In cazul decesului asiguratului, beneficiarul va primi suma de bani stipulata in contract, iar in cazul in care asiguratul supravietuieste, el va primi suma asigurata.
  • Asigurarea de casatorie, sub alta denumire asigurarea tip zestre, este o modalitate de constituire treptata a dotei unui copil pana la producerea evenimentului asigurat. Scopul acestei asigurari este de a da un impuls financiar copiilor in momentul in care decid sa treaca un important prag din viata fiecaruia, casatoria.
  • Asigurarea de natalitate este o polita de economisire care ajuta familia sa puna bani deoparte pentru nevoile copilului si ale mamei la nastere, dar si dupa.
  • Asigurarea de studii este o polita de economisire pentru perioada de studii a copiilor asiguratului.

Tu ai o asigurare de viata? Te-ai gandit sa inchei una?