harta mentala

Suferi de Supraeducatie?

Dezvoltare Personala

Ai intalnit vreodata pe cineva care sa te intrebe pe un ton uimit: suferi se supraeducatie? Poate ca ti se pare ceva ciudat…cum adica sa suferi de supraeducatie? Nu-i bine sa stii cat mai multe lucruri? Ai o cultura generala dezvoltata si te poti descurca in multe situatii, nu-i asa? Da si…nu.

Uite ce se poate intampla: in Programare Neuro-Lingvista, locul unde se creaza toate legaturile dintre cunostiintele pe care le inveti, unde sunt formate obiceiurile si tabieturile noastre si unde inmagazinam ceea ce credem despre lumea din jurul nostru, poarta numele de harta mentala.

Harta noastra mentala ne ajuta sa ne descurcam in lume. Se dezvolta din ce in ce mai mult in timp ce trecem prin diferite experiente, emotii, trairi, reusite, dezamagiri, job-uri, facultati, etc. In timp ce ne dezvoltam si devenim mai capabili si maturi, incepem sa observam ca evenimentele prin care traim incep sa se cam repete in vietile noastre.

Astfel, atunci cand vine vorba de un examen, de exemplu, stim exact cum sa ne simtim, cum ar trebui sa invatam, ce este bine si ce este rau. Repetem aceeasi experienta personala, de fiecare data cand mergem la un examen. Mai mult de atat, predam experienta noastra si celor din jur ca si cum fiecare ar trebui sa treaca prin acelasi lucru. Insa lucrurile merg mai departe de atat.

Daca te specializezi intr-un domeniu, sindromul supraeducatiei se poate manifesta cel mai acut. De exemplu, o persoana care s-a specializat intr-un domeniu, atunci cand va intalni o situatie in viata care are anumite aspecte ce se pot lega de ceea ce a invatat, experienta ei va fi intr-un fel “limitata” de tot ceea ce stie, deschiderea la nou devenind un domeniu al trecutului.

Asa apar de exemplu conflictele sau neintelegerile intre generatii. Un adult care are multa experienta de viata, atat personala cat si profesionala, vorbeste cu tinerii din jurul lui, predandu-le harta lui mentala. Intr-un fel le spune acestora ce trebuie sa vada, in loc sa le arate directia in care sa priveasca si sa-i lase sa traiasca experienta lor.

Poti detecta atunci cand cineva “sufera” de supraeducatie atunci cand iti explica folosind termeni de genul: “Iti spun eu….asa este”, “Asculta-ma pe mine….vei vedea tu ce se intampla” sau “O sa-mi dai dreptate, etc.”.

Asta inseamna ca nu ar trebui sa asculti de nimeni? Nu, nu inseamna asta. Asculta cu atentie pentru ca oamenii care folosesc expresiile de mai sus au de cele mai multe ori o intentie pozitiva in spate si-ti vor binele. Au omis insa sa tina cont ca fiecare om este diferit si ca fiecare trece printr-o experienta diferita.

Daca nu mi s-a spus de nu stiu cate ori ca o sa ma umplu de restante in anul 2 si mai ales anul 3 de facultate si uite ca nu am avut niciuna.

Asculta cu atentie ceea ce au de spus oamenii din jur si treci prin filtrul propriu. Viata este plina de surprize si nici nu stii ce-ti poate rezerva viitorul.

Evita sa iei sindromul supraeducatiei si oricat ai fi de convins ca un lucru se va intampla intr-un fel sau altul in viata altcuiva, spune-i-o intr-un mod gentil, fara sa para ca-i trasezi viata dinainte sa aiba loc.

1 thought on “Suferi de Supraeducatie?

Comments are closed.