Contactul cu natura, esential pentru echilibrul emotional

Dezvoltare Personala Sanatate

Traiul modern, agitat si sedentar contribuie foarte mult la starea noastra de stres. Cautam sa gestionam mai bine stresul mergand la sala de sport, luand suplimente de vitamine sau ascultand muzica si omitem cateva lucruri de baza. Specialistii au indentificat o cauza pentru lipsa de echilibru emotional din viata noastra, si implicit unul din factorii ce predispun la depresie oamenii din societatile dezvoltate – deficitul de contact cu natura!

Oamenii au evoluat astfel incat sa evolueze in medii naturale si in grupuri sociale sudate. Din pacate putini dintre noi reusesc astazi sa se bucure de o astfel de viata si de echilibrul emotional pe care acestea il genereaza.

Sunt dovezi stiintifice care confirma avantajele de a trai in contact cu natura, nu doar pentru a ne bucura de peisaje, ci pentru a ne mentine creierul si sistemul nervos intr-o stare de functionare optima.Beneficiile contactului cu natura:

* Cand petrecem mult timp in aer liber, la soare, primim un aport de vitamina D, despre care se stie azi ca este necesara pentru a asigura sanatatea optima a creierului. In plus, prezenta soarelui pur si simplu ne binedispune!

* Ciclul nostru de viata, care se bazeaza pe somn si trezire, este mentinut prin expunerea la lumina puternica in timpul zilei si la intuneric noaptea. Lipsa de lumina naturala puternica ziua, si prezenta luminii puternice si arficiale noaptea, intrerupe aceste ritmuri circadiene, tulburandu-ne somnul, energia si dispozitia.  Citeste aici cum sa ai un somn odihnitor.

* Deficitul de vedere de la varste din ce in ce mai mici este asociat cu obieciurile noastre nenaturale. In loc sa privim peisaje statice in lumina naturala, noi citim carti la lumina lampii si stam ore in sir cu ochii in ecrane. Iar pe creanul televizorului sau al telefonului, totul se misca extrem de repede!

* Auzul nostru a evoluat pentru a percepe sunetele naturii, cum ar fi sunetul padurii, apelor curgatoare, ploii si vantului. Azi nu mai auzim natura sau ciripitul pasarilor, ci suntem bombardati de zgomot continuu si artificial, creat de om, sau mai bine spus de masinile create de om. Zgomotul ne influenteaza puternic emotiile, sistemul nervos si psihicul in general. Avem nevoie de liniste si de sunetele naturii pentru a fi linistiti si echilibrati.Dr. Andew Weil, autorul cartii Fericire Spontana si lider in domeniul medicine integrative, spune ca problemele noastre isi au radacina in tulburarea de deficit de contact cu natura. Pur si simplu creierul nostru modern nu este adaptat pentru lumea moderna.

Autorul recomanda in cartea sa, Fericire Spontana, sa ne adaptam stilul de viata moderna, astfel incat sa fim cat mai mult in contact cu natura si sa raspundem nevoilor noastre de vitamine, odihna, relaxare si stimulare senzoriala cu elemente naturale.

Tu cat timp petreci in natura? Esti constient ce impactul negativ pe care il are viata moderna asupra ta?

Iti recomandam cartea Fericire Spontana pentru a invata sa cum sa iti gasesti echilibrul emotional adoptand cateva comportamente sanatoase, integrand sanatatea fizica cu sanatatea emotionala.