Rolul calciului in organism

Sanatate

Corpul nostru are nevoie de o mulțime de minerale, vitamine și nutrienți pentru a se dezvolta, pentru a crește și apoi să rămână sănătos cât mai mult timp. Știm cu toții că pentru asta ne ajută să mâncăm cât mai multe fructe și legume, să avem o dietă echilibrată și să facem zilnic mișcare.

În acest articol vrem să vă arătăm care este rolul calciului în organism și mai ales, din ce surse să îl obțineți.

Care sunt principalele beneficiii ale Calciului?

Calciul este unul dintre cele mai cunoscute minerale și prezent în cantitatea cea mai mare în corpul uman.

Calciul este necesar pentru îndeplinirea unui număr mare de funcții în organism:
• Joacă un rol important în coagularea sângelui, în activitatea musculară și nervoasă
• Contribuie la apărarea împotriva inflamațiilor și alergiilor
• Ajută la buna funcționare a inimii, plămânilor și rinichilor.



Dar poate cea mai cunoscută funcție a calciului sunt creșterea și dezvoltarea oaselor și dinților. Aproximativ 99% din cantitatea totală de Calciu din organism – aproximativ 1,2 kg – se regăsește în oase și dinți.

Așadar, pentru copiii este esențial să le asigurăm aportul necesar de calciu pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor dar și pentru sănătatea dinților.

Cele mai bune surse de calciu

Atât pentru adulți cât și pentru copii, introducerea în dietă a alimentelor naturale bogate în calciu este prima opțiune! Principală sursă alimentară de calciu o reprezintă produsele lactate. Acestea acoperă nevoia de acest mineral în proporție de 60-80%, în condițiile unui regim alimentar obișnuit.

Alte alimente bogate în calciu sunt:

    • Mirodenii precum busuiocul, salvia, mentă, cimbrișorul, pătrunjelul, scorțișoară,
    • Oleaginase: migdalele, semințele de susan, Citește mai multe despre beneficiile nucilor
    • Fructe și legume: fasolea, broccoli, smochinele
    • Pește: somonul și sardinele care sunt și surse bogate de acizi omega 3 esențiali pentru sănătatea noastră fizice și emoțională, conform ultimelor studii



    Pentru că se află în plin proces de creștere și dezvoltare a sistemului osteo-muscular, copiii au nevoie de mai mult calciu decât adulții. Lipsă acestui mineral poate avea consecințe grave pentru cei mici, cum ar fi rahitismul.

    Dacă aveți un copil care nu mănâncă suficient de bine, recomandat este să îi faceți analize și în cazul în care este necesar, să suplimentați doză zilnică de calciu, conform recomandărilor medicale. Suplimentele de calciu sunt uneori asociate cu magneziu, fier, zinc sau vitaminele A, D și E, astfel încât calciul să se fixeze mai bine în organism.

    Carență de calciu poate fi semnala prin senzația de amorțea, prezența cârceilor, a durerilor de cap sau stări de leșin. Faceți analize medicale regulat, pentru a va asigură că sănătatea dumneavoastră și a copiilor este optimă!

    Citește și tot ce trebuie sa stii despre analizele medicale la copii.