patinti in varsta

7 sfaturi despre cum sa iti ingrijesti parintii in varsta

Relatii

patinti in varsta

Sa ai grija de un parinte batran ar putea fi cea mai mare provocare a vietii tale. Dar, de asemenea, poate consuma mult timp, bani, si chiar propriile experiente. In unele cazuri, aceste sacrificii personale pot crea amaraciune si regret, cauzand rea-vointa  fata de oameni foarte dragi, pe care trebuie sa ii ajuti.

Dar poti lua masuri din timp pentru a preveni astfel de situatii. Poti sa faci economii pentru ingrijirea lor medicala si chiar sa le faci parintilor cate o asigurare de sanatate inainte ca acestia sa fie prea batrani si bolnavi pentru a se mai ingriji singuri.

Totusi, ce este de facut cand esti  nevoit  sa ai grija de un parinte? Citeste in continuare cele 7 sfaturi despre cum sa iti ingrijesti parintii in varsta:

1.    Gandeste-te foarte atent inainte de a renunti la un loc de munca pentru a ajuta un parinte. Timpul castigat poate aduce  nu numai pierderea  veniturilor  curente, dar, de asemenea, afecteaza si venitul pe care il vei avea la pensionare. Daca parasesti locul de munca, care sunt sansele de a gasi de lucru in viitor? Abilitatile tale vor mai fi atractive pentru angajator, daca faci o pauza de cativa ani?

2.    Ai  pierde si alte beneficii utile daca ti-ai parasit locul de munca? Pe langa asigurarea  de sanatate, pot fi in pericol si alte asigurari de viata sau pensie privata care se platesc automat din salariu. S-ar putea ca renuntarea la job sa fie prea costisitoare.

3.    Asigura un buget de ingrijire. Inainte de a lua o decizie pe viata, cu consecinte financiare, pune pe hartie toate cheltuielile pe care le ai cu ingrijirea parintilor. Face o lista si cu resursele financiare pe care le au parintii tai si vezi cum pot fi folosite pentru ingrijirea lor.

4.    Descopera serviciile gratuite sau low-cost pentru ingrijirea alor tai. Intereseaza-te exact ce acopera asigurarea de sanatate, ce tratamente sunt subventionate de stat si daca parintii tai pot beneficia de o asistenta medicala la domiciliu.

5.    Ia in considerare ajutor profesional. In cazul in care nevoile de ingrijire sunt extinse si provocatoare, ia in considerare angajarea unei asistente, care poate crea un plan de ingrijire, si poate identifica metode de reduce a cheltuielilor si a timpului pe care trebuie sa-l aloci tu. In plus, cineva cu pregatire medicala si mai multa rabdare poate avea grija foarte bine de parintele tau in varsta.

6.    Intelege ce costuri implica sa iti tii parintii in propria lor casa. Cei mai multi oameni doresc sa imbatraneasca in propria lor casa, inconjurati de bunuri si de amintiri. Cat de mult te costa asta de fapt? O solutie mult mai buna o pot reprezenta caminele de batrani, unde acestia pot trai intr-o comunitate si sa aiba permanent parte de ingrijire si supreveghere.

7.    Indiferent de solutia pentru care optezi, fii intelegator si iubitor cu parintele care are nevoie de tine. Fa-ti timp sa-l asculti, sa il sustii moral si mai ales sa te asiguri ca primeste toate atentia de care are nevoie. De cele mai multe ori, iubirea este cea care vindeca orice suferinta.

Cum am mai spus, obligatia de a ingriji un parinte in varsta poate sa consumatoare de multe resurse si adesea exista riscul de a deveni trist si pesimist. Poti totusi sa vezi in fiecare zi partea pozitiva si sa te bucuri totusi de timpul pe care il mai ai de petrecut cu parintii tai.

Deasemenea, o astfel de experienta ar trebui sa te faca sa te gandesti serios la cum sa iti asiguri o pensionare linistita. Vei fi in masura sa te sustii? Cum ar putea fi afectat viitorul tau financiar de aceasta perioada de ingrijire a parintilor? Poate este momentul sa incepi sa faci economii si investitii pentru a-ti asigura independenta financiara.