dezvoltare personala la copii

Intrebari cheie pentru dezvoltarea personala a copiilor

Dezvoltare Personala

dezvoltare personala la copiiCel mai important lucru pe care un parinte il poate face pentru copii lui este sa le insufle un comportament si o mentalitate de invingator, sa ii invete cum sa interpreteze lumea.

Atunci cand ii pui un copil intrebarile potrivite, incurajezi o schimbare pozitiva in el. Una dintre cele mai bune modalitati prin care poti face un copil constient de sine este discutia sincera, in care nu le spui ce sa faca, ci le explici valoarea unei vieti pozitive in care te bucuri de ceea ce ai.Intreaba-i pe copii tai aceste lucruri pentru a incuraja conversatii, a intari legatura dintre voi, a-i intelege mai bine si a-i ajuta sa-si dezvolte constientizarea de sine.

Care 5 cuvinte crezi ca te descriu cel mai bine? Aceasta intrebare il ajuta pe copil sa descopere ce stie despre el insusi si ceea ce cred despre el cei din jur. Il ajuta sa realizeze unde sta in propria lume, ceea ce este important pentru imaginea de sine.

Ce lucru pe care il faci te face cel mai fericit? Aceasta intrebare ii aduce copilului atentia asupra lucrurilor care il fac fericit, si totodata il fac sa realizeze ca poate alege sa-si petreaca timpul facand activitati care ii aduc placere. Cu putin noroc, acest lucru il pot face ca mai tarziu in viata sa aleaga activitati, hobby-uri si chiar o cariera care il vor face fericit.

Ce stii si ii poti invata si pe altii? Aceasta intrebare ii invata pe copii ca nu este vorba mereu despre ei si interesele lor, si ca viata este si despre cum ne putem ajuta unii pe altii. Intrebarea iti ajuta copilul sa se simta valorat, pentru ca ii aminteste ca are ceva de oferit lumii, lucru care ii sporeste increderea in sine si incurajeaza invatarea.

Care este cel mai minunat/rau lucru care ti s-a intamplat vreodata? Viata nu este niciodata toata buna sau toata rea, ci un amestec de experiente placute si neplacute, si de asta este si frumoasa. Copiii trebuie sa inteleaga asta si sa fie pregatiti sa infrunte si vreme nefavorabila.Ce ai invatat din cel mai bun/rau lucru care ti s-a intamplat? Experienta este cel mai bun profesor, si este important ca cel mic sa invete lectii din experientele lui si ale celor din jur, petru ca acesta este cel mai bun mod de a progresa si de a vedea jumatatea plina a paharului. Cand un copil invata din experienta, sansele ca el sa repete aceeasi greseala in viitor scad.

Din toate lucrurile pe care le inveti, care crezi ca va fi cel mai util atunci cand vei fi adult? Aceasta intrebare le aminteste copiilor ca vor fi adulti intr-o zi si ca ar trebui sa faca deja lucruri care sa ii pregateasca pentru viitor. Cand intelege valoarea lucrurilor pe care le invata si cum acestea il pot ajuta in viitor, copilul poate fi motivat sa se bucure de lucruri precum cititul si invatatul.

Daca ai putea calatori in timp acum 3 ani, ce sfat ti-ai da? Intrebarea iti poate dezvalui care sunt lucrurile care l-au ranit in trecut pe cel mic, si pe el il poate face sa invete din greseli. Intrebarea deschide o discutie interesanta intre tine si copilul tau despre cum sa faca fata dezamagirilor si frustrarilor in viata si cum sa vada binele din orice situatie.

Pentru ce esti recunoscator? Aceasta intrebare ii incurajeaza pe copii sa fie constienti de lucrurile pentru care ar trebui sa fie recunoscatori in viata, sa priveasca lucrurile in perspectiva si sa aprecieze lucrurile mici pe care sunt norocosi ca le au.

Ce crezi ca simte aceasta persoana? Este usor pentru copii sa se concentreze asupra sentimentelor lor si sa neglijjeze ceea ce simt ceilalti, dar copilul are nevoie sa ia in considerare ceea ce simt ceilalti si sa dea dovada de empatie ca sa-si construiasca relatii puternice in viata. Daca il intrebi despre ceea ce simte altcineva, copilul tau va deveni o persoana plina de compasiune, care ii intelege si ajuta pe cei din jur.

Cum crezi ca va fi viata ta in viitor? Intrebarea il face pe copil sa se gandeasca la viitor, sa se gandeasca la ce ar vrea sa fie cand va fi mare. Astfel, vei descoperi aspiratiile copilului tau si il vei putea ajuta sa-si realizeze visele.

Care dintre prietenii tai imi va placea cel mai mult? De ce? Prin aceasta intrebare vei afla cine are cea mai mare influenta in cercul lui de prieteni. Ajuta-l pe cel mic sa vada ca cei din jur ne influenteaza, si ca daca ne petrecem timpul pe langa oameni pozitivi vom deveni si noi la randul nostru astfel.

Cum ai schimba lumea daca ai putea? Odata ce copilul tau intelege ca fiecare zi e diferita si fiecare iti ofera oportunitatea sa faci o schimbare pozitiva in lume, incepe sa-i insufli dorinta de a imbunatati lumea in mici feluri. Cei mai fericiti oameni sunt aceia care cred ca problemele pot fi depasite.

Iti dai seama usor ca aceste intrebari sunt la fel de utile si pentru tine!

Daniela Irimia, consilier pentru dezvoltare personala