managementul finantelor personale

10 lectii despre managementul finantelor personale

Educatie Financiara

managementul finantelor personale

Daca ai depasit perioada de 20 si ceva de ani si te uiti inapoi, poti constata ca esti mandru de ce ai realizat in ultimii ani, insa unele lectii le-ai invatat dupa ce ai dat gres de cateva ori. Cand vine vorba de managementul prost al banilor, multi tineri ar putea beneficia de o intelegere mai buna a finantelor personale.

In prima decada in care muncesti, inveti multe despre obiceiurile financiare si despre cum poti sa le imbunatatesti. Citeste mai departe pentru a vedea cele mai importante lectii despre managementul finantelor personalepe care ar trebui sa le inveti la tinerete, dar care sunt utile oricarei varste.

1. Fa ceea ce ti se potriveste tie, nu parintilor tai. Unele decizii economice le poti lua avandu-i ca exemplu pe parintii tai, insa ai grija sa iei doar sfaturi care ti se potrivesc si sa le adaptezi corespunzator. Daca ei au un cont bancar comun, nu este necesat ca tu si partenerul tau sa faceti acelasi lucru, mai ales daca obiceiurile voastre de cheltuire a banilor sunt diferite. Decat sa va certati continuu, mentineti conturi separate, in care el sa poata economisi, iar tu sa poti cheltui dupa bunul plac.



2. Incepe sa economisesti. Chiar daca nu castigi foarte mult, incearca sa nu cheltuiesti tot in fiecare luna. Pensionarea pare un lucru indepartat cand esti tanar, insa nu este recomandat sa traiesti de la un salariu la altul. Poti sa setezi transferuri automate din contul bancar in contul de economii, ca sa fii mai putin tentat sa cheltuiesti banii, sau sa consulti un consultant financiar despre alte optiuni pe care le poti face.  Afla si alte metode de economisire!

3. Alege calitatea, si nu cantitatea. Poate parea o idee mai buna sa cheltuiesti mai putin pe mai multe bunuri, dar pe termen lung acest lucru iti aduce doar mai multe cheltuieli. O lectia valoroasa e ca trebuie sa iti acorzi timp sa cauti obiecte, electronice, haine, lucruri in general de calitate care sunt construite sa dureze.

4. Fa creditele sa conteze. Gandeste-te de multe ori si analizeaza situatia inainte sa-ti faci un credit la banca. Nu are niciun rost sa-ti faci un credit ca sa-ti cumperi haine, bilete de concert sau ca sa tii pasul cu obiceiurile prietenilor tai, doar ca sa platesti inapoi o suma mult mai mare, bani irositi. Ia-ti credite pentru cheltuieli importante, cum ar fi educatia ta, o casa sau o masina.

5. Nu poti scapa de datorii si de consecintele acestora. Chiar daca nu mai cheltuiesti si nu mai folosesti carduri de credit, nu considera ca datoriile tale sunt uitate. Creditorii nu iarta si nu uita, si datoriile neplatite iti pot afecta sansele la credite viitoare. Datoriile trebuie sa fie platite intr-un fel sau altul, asa ca ocupa-te de ale tale inainte sa atragi consecinte mai grave.



6. Seteaza-ti obiective financiare. Trebuie sa ai o discutie cu partenerul daca e cazul, sau sa te hotarasti singur care sunt obiectivele pe care vrei sa le atingi, fie ca vrei sa scapi de datorii sau sa-ti cumperi o casa. Scopurile fiecaruia sunt diferite, dar toti ar trebui sa lucram pentru niste obiective concrete, bine definite.

7. Fii realist cu privire la bugetul tau. Este imposibil sa respecti un buget prea restrictiv, iar pentru un buget sanatos trebuie sa fii cat mai realist in privinta cheltuielilor tale. Acestea sunt niste ponturi de baza:

  • Aduna toate facturile si chitantele din ultima luna.
  • Sorteaza-le in doua categorii: fixe (chirie, ipoteca) si variabile (alimente, haine, reparatii la masina)
  • Din venitul lunar, scade cheltuielile.
  • Evalueaza-ti cheltuielile. Chiar aveai nevoie de pachetul cel mai scump de cablu cand tu nici nu prea te uiti la televizor? Ai putea sa cheltuiesti mai putin pe iesitul in oras?
  • Decide ce sa faci cu surplusul. Fiecare suma trebuie sa aiba un loc anume, ceea ce include conturi de pensionare si de economii.

Invata cum sa tii un buget de venituri si cheltuieli!

8. Lucreaza ca voluntar. Poate nu vezi valoarea voluntariatului, pentru ca nu esti rasplatit in bani, insa obtii o satisfactie enorma cand iti ajuti comunitatea, si in plus iti dezvolti abilitatile profesionale. Chiar daca nu esti platit, abilitatile si experienta castigate te pot ajuta sa fii angajat in viitor.

9. Asigurarea de sanatate este obligatorie. Chiar daca esti perfect sanatos, o asigurare buna de sanatate te poate face sa te simti mult mai relaxat stiind ca obiectivele tale financiare nu vor fi date la o parte in cazul unei urgente.

10. Intelege-ti conexiunea emotionala cu banii. Odata ce intelegi ce declanseaza nevoia de a cheltui si obiceiurile tale, iti este mai simplu sa formezi obiceiuri financiare sanatoase. Unii oameni cumpara excesiv pentru ca nu si-au permis acest lucru pana acum, altii din plictiseala, sau pentru a sarbatori lucruri banale. Daca recunosti ca la tine emotiile se leaga de cumparaturi, poti sa controlezi fenomenul mai bine si poti sa iti inlocuiesti obiceiul cu altceva, cum ar fi sport, munca, timp cu familia.

Descopera si cursuri online de educatie financiara !