Sporturi de vara si beneficiile lor asupra sanatatii

Sanatate

Probabil multi dintre voi cunosc proverbul „o minte sanatoasa intr-un corp sanatos” valabil mai mult ca niciodata acum in vreme de pandemie si restrictii de tot felul. Munca de acasa din ultimul an sau lipsa de miscare isi pun amprenta asupra starii noastre de sanatate atat mentala cat si fizica. Din fericire restrictiile incep sa se ridice, salile de sport si bazinele de inot se deschid, se renunta la masca in aer liber, vara a venit, deci numai bine sa acordam mai multa atentie sportului si miscarii.

Despre beneficiile sportului asupra sanatatii stie toata lumea, doar enumeram cateva mai importante, care te-ar putea motiva sa lasi comoditatea deoparte: aspect fizic placut, tonus mental pozitiv, energie sporita, mai putin stres resimtit, sistem cardiovascular mai sanatos, oase mai puternice, respiratie mai buna, si multe alte beneficii dovedite stintific.

Poti alege sa faci sport intr-un cadru organizat si ghidat de un instructor, sau poti alege sa faci miscare in natura, bucurandu-te de soare si aer curat. In articolul nostru ne vom opri asupra activitatilor sportive pe care le putem face in aer liber, bucurandu-ne de soare si natura, in ritmul nostru , fara a urmarii performante sportive.Activitati sportive in aer liber, ideale pentru sezonul estival:

Inot. Probabil cel mai complex sport, inotul este probabil si activitatea de vara cea mai placuta si cautata, atat de copii dar si de adulti. Fie ca mergi la mare, la piscine in aer liber (in fiecare oras se gasesc cateva), in lacuri sau rauri, important este sa te misti si sa exersezi. Daca nu stii sa inoti nu ezita sa apelezi la un instructor care sa te invete. Poti sa il practici in weekend sau in vacante.

Ciclism. Ca si inotul, mersul pe bicicleta iti solicita intreg organismul, poate fi practicat in familie sau cu prietenii, prin padure sau parcuri, oricand vremea este frumoasa. Mersul pe bicicleta se invata usor, deja este un trend peste tot in lume ca bicicleta sa fie folosita ca mijloc de transport in orase, deci poate fi practicat zilnic, cu dublu beneficii (transport gratuit si sport). Poti consulta si oferta de accesorii biciclete sau chiar lampa solara.Fitness urban. Cum ar fi ca in loc sa faci abdomene la sala sa le faci in parc? Sau in loc sa mergi pe steper sa urci scarile de la un stadion? Daca vrei sa iti imbunatatesti conditia fizica, sa arati bine dar sa stai si in natura, atunci fitnessul urban este solutia. Daca in occident este o activitate cu multi ani vechime, contextul pandemic (cu salile de sport inchise) a facut ca sa fie adoptat si de catre romani, din ce in ce mai mult. Daca esti la inceput poti sa te alaturi unui grup, sau chiar sedinte individuale pentru a invata miscarile de baza.

Cu siguranta vei mai gasi alte cateva activitati sportive, tenis, volei, yoga….numai bune de practicat vara, important este insa sa te pui in miscare, sa treci la treaba.