Abilitati necesare pentru a devenii antreprenor

Cariera

Probabil ca visul multora dintre noi este de a avea propria afacere, de a munci pentru sine, de a nu avea sefi sau de a isi putea transforma visurile in realitate. Chiar daca in Romania mentalitatea de antreprenor nu este prezenta si incurajata la multi oameni, generatiile tinere se uita cu admiratie catre cei din occident si viseaza sa ajunga ca ei.

Din pacate in sistemul educational clasic romanesc nu se invata despre antreprenoriat, inca se transmite ideea ca a fi pe cont propriu este riscant, ca cel mai bine iti este daca te angajezi la stat sau intr-o multinationala (vezi aici model cv daca ai nevoie). Singura sansa sa dobandesti abilitatile necesare unui bun antreprenor este sa te autoeduci sau sa faci cursuri specifice.

Daca esti inca angajat dar ai vrea sa faci trecerea catre statutul de antreprenor, iata mai jos cateva abilitati de care ai nevoie pentru succes. Atentie insa doar aceste abilitati nu iti garanteaza ca vei reusi, insa iti confera o baza buna cu care poti porni. Conteaza si ideea de business, nivelul de finantare, cererea pietei, momentul de intrare pe piata, concurenta sau diversele reglementari legislative (vezi si model contract de comodat).

Abilitati necesare pentru a devenii antreprenor

Planificare si stabilirea obiectivelor

O afacere functionala este o afacere in care toata lumea cunoaste care sunt obiectivele principale, in care activitatea prezenta si viitoare este atent planificata, rezultatele sunt masurate si ajustate. Un bun antreprenor trebuie sa stie sa planifice activitatea firmei, sa stabileasca obiective concrete si aliniate cu viziunea generela a firmei.

Comunicare eficienta

Fie ca vei comunica cu angajatii, cu clientii sau cu partenerii, comunicarea este o abilitate esentiala pentru un bun antreprenor. Degeaba ai o idee foarte buna daca nu o vei putea transmite eficient angajatilor sau nu o vei putea prezenta potentialilor clienti. Ajuta si daca ti-ai dezvoltat bune abilitati de prezentare sau publick speaking. Citeste aici mai multe deapre comunicarea eficienta si eficace.

Disciplina  

Drumul in antreprenoriat nu este lin si nici mereu ascendent, deci vei avea nevoie de disciplina pentru a-ti urmari scopul si a nu renunta sau a te abate de la plan. Disciplina este importanta si pentru ca tu iti faci singur programul si in lipsa unui „sef” caruia sa ii dai raportul de activitate, risti sa pierzi timp si energie pretioase in activitati neimportante.

Increderea in sine 

Daca ai incredere in tine si ai incredere in ideea ta vei avea parte de energia necesara pentru a intra si ramane intr-o afacere. Este foarte important sa ai incredere in capacitatile tale de a face afacerea sa functioneze, sa vezi partea plina a paharului si sa nu te demoralizezi la desele obstacole care vor aparea. Citeste aici cum poti sa iti cresti increderea in tine!

Leadership

O afacere de succes este o afacere dezvoltata cu ajutorul oamenilor, deci va trebui sa fii capabil sa ii conduci pe ceilalti, sa ii motivezi, sa le dai feedback, sa le arati directia si sa ii faci sa o accepte ca fiind si directia lor. Un bun antreprenor este si un bun lider, capabil sa ii faca pe angajati sa il urmeze si sa aiba incredere in el.

Tu esti pregatit? Ai o idee de afaceri? Ai abilitatile necesare unui antreprenor? Dar abilitati de leadership?

1 thought on “Abilitati necesare pentru a devenii antreprenor

Comments are closed.