Inotul si beneficiile sale pentru sanatate

Sanatate

Inotul este un sport complex, dar si un excelent mijloc de relaxare si agrement. Se poate practica fara restrictii majore atat de copii, femei sau barbati. In cazul copiilor este chiar indicat, datorita multiplelor avantaje pe care le are in dezvoltarea armonioasa si echilibrata.

Facil de practicat atat pe timp de vara cat si iarna, inotul este unul din sporturile pe care fiecare persoana ar trebui sa il practice, sau macar sa ii stapaneasca tehnica. Chiar daca nu stiti inca sa inotati, cu ajutorul unui instructor totul se invata foarte usor.

Principalele avantaje ale inotului sunt:

   • Cresterea tonusului si a fortei musculare. Inotul intareste intreaga musculatura si o dezvolta, fiind cunoscut ca sportul care lucreaza intreg corpul.
   • Stimularea activitatii sistemului imunitar. Practicati cu incredere inotul si veti raci mai rar, veti fi mai caliti si intregul organism va fi mai puternic si rezistent. Daca suferiti de astm si totusi vreti sa faceti si sport, inotul va este de mare ajutor.
   • Mareste rezistenta oaselor, protejand in acelasi timp incheieturile. Poate fi practicat si de persoane care sufera de scolioza, de preferat sub atenta indrumare a unui doctor sau terapeut. Inotul este unul din putinele sporturi care nu afecteaza sistemul osos.
   • Controlul greutatii sau slabirea. Practicarea cu regularitate a inotului va permite sa va tineti sub control greutatea, iar daca sunteti la un program de slabire, va poate ajuta. Este sportul care arde cele mai multe calorii in raport cu timpul si efortul petrecut. In comparatie cu alergatul, inotul arde mai multe calorii, datorita efectului termodinamic al apei.
   • Efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Printre efectele demonstrate se numara reducerea tensiunii arteriale, scade ritmul cardiac, scade probabilitatea aparitiei varicelor. Fiind un sport aerobic intareste inima si o ajuta sa functioneze mai bine.
   • Intareste sistemul nervos. Practicarea cu regularitate scade semnificativ aparitia episoadelor depresive sau de anxietate,a tulburarilor de panica, creste incredrea in sine.
   • Reduce stresul. Toate studiile desfasurate de-a lungul timpului, au dovedit ca inotul reduce stresul si confera o stare de calm si liniste.
   • Imbunatateste somnul. Aveti probleme cu somnul, suferiti de insomnie?  Inotul va ajuta si sa adormiti mai usor, dar va creste si calitatea somnului, astfel incat sa va puteti trezi odihnit si revigorat.
   • Efecte pozitive asupra artritelor sau altor leziuni si afectiuni medicale. Poate fi o optiune de sport pentru cei care sufera de poliartrita reumatoida, artrita, sau alte dizabilitati ce pot impiedica practicarea altor sporturi.

V-am convins sa va faceti abonament la piscina? Voi ce sport practicati?