Triatlonul, ce este si cum participi

Sanatate

Triatlonul, o competitie sportiva din ce in ce mai cunoscuta in Romania, aduna anual din ce in ce mai multi adepti, fie ca vorbim de amatori, fie de profesionisti din alte sportului, si care doresc sa-si testeze limitele si sa castige faima, participand la celebrele curse de triatlon.

Triatlonul este un sport foarte apreciat atat de barbati cat si de femei, incercarile la care iti supun corpul dar si vointa, sunt foarte bine vazute. Este un sport care la prima vedere pare destinat celor duri, capabili sa-si depaseasca limitele cu suferinta, insa nu este deloc asa. Daca stii sa inoti, sa mergi pe bicicleta, si esti familiarizat cu jogging-ul,nu ai decat sa incepi antrenamentele, sa fi perseverant si sa-ti stabilesti obiective clare si realiste.

Poti apela la ajutorul unui antrenor profesionist sau te poti inscrie in cluburile dedicate celor care fac acest sport.

Triatlonul are in componenta trei probe: inot, ciclism, alergare, si presupune echipament specific fiecarei probe, echipament ce te ajuta sa faci fata in siguranta fiecarei probe.

Ca sa poti participa cu succes la o competitie de triatlon, trebuie sa te pregatesti macar 6 luni, timp in care sa iti perfectionezi tehnica, sa cresti rezistenta la efort a organismului, sa te pregatesti mental pentru efortul imens ce il presupune o astfel de competitie. Beneficiile asupra organismului, sunt insa insemnate, de la slabire, tonifierea corpului, pana la un sistem cardiovascular excelent, reducerea stresului si cresterea increderii in sine. Atentie insa la potentialele accidentari, tratati cu seriozitate fiecare proba, si nu ezitati sa va adresati medicului care sa va confirme ca puteti practica fara riscuri acest sport.

Cele mai cunoscute tipuri de triatlon sunt:

Ironman: presupune urmatoarele probe: inot – 3.8 km, mers pe bicicleta – 180 km, alergare maraton de 42.2 km. Este cel mai greu tip de maraton, unde ajungi dupa mult antrenament si participarea la versiuni mai scurte.

Half Ironman: varianta scurtata la jumatate, are into 1.9 km, mers pe Bicicleta 90 km si alergare de 21 km.

Triatlon olimpic: presupune inot pe o distanta de 1.5 km, mers pe bicicleta 40 km si alergare 10 km.

In ultimii ani au aparut si curse dedicate copiilor, cu trasee in functie de varsta acestora, inot 100-750 m, ciclism 5-15 km, alergare intre 1-5 km.

Cei care practica acest tip de sport, afirma cu tarie ca a devenit un stil de viata, formand o comunitate frumoasa, care isi impartasesc secretele si se sutin reciproc.

Pe tine te tenteaza o astfel de provocare sportiva?