Depresia postpartum: Ce este și cum o depășești?

Sanatate

Depresia care apare după naștere este un fenomen despre care puțină lume vorbește. De aceea, mămicile care suferă de această problemă ezită să ceară ajutor, iar starea lor se poate agrava. Îți prezentăm în acest articol câteva informații esențiale despre depresia postpartum, ca să știi ce trebuie să faci dacă ai ajuns în această situație sau cunoști pe cineva care are nevoie de ajutor.

Ce este depresia postpartum

Depresia postpartum este un complex de schimbări emoționale, comportamentale și fizice, care apar la unele femei la câteva săptămâni după ce nasc. Este o afecțiune gravă, care poate duce la gânduri suicidare, de aceea nu trebuie confundată cu o stare normală, fiziologică de oboseală sau stres, pe care o trăiește la început orice mămică, care se poate simți copleșită de noile responsabilități. Din fericire, această formă de depresie poate fi controlată prin tratament și psihoterapie.



Afecțiunea este declanșată de modificările hormonale care apar în organism după naștere. Aceste schimbări apar la orice femeie care naște, dar asta nu înseamnă că depresia se va manifesta la toate mămicile. Motivul pentru care acest fenomen apare doar la anumite femei nu este foarte bine înțeles. 

Medicii știu însă că organismul femeii este supus la un stres major în timpul sarcinii și după naștere. În sarcină, corpul produce un nivel foarte ridicat de estrogen și progesteron, care scade brusc după doar 3 zile de la naștere. Această schimbare foarte rapidă, combinată cu oboseala și cu noile provocări pe care trebuie să le depășească mămica, pot crește riscul declanșării depresiei.

Depresia postpartum se manifestă prin oboseală extremă, pierderea poftei de mâncare și a libidoului, tristețe, apatie, insomnie, gânduri negative, lipsă de speranță, sentiment de neputință, iar în cazuri grave pot să apară chiar și gânduri suicidare sau dorința de a face rău altora. 

Riscul apariției depresiei este mai mare pentru mămicile care nu au un ajutor la creșterea copilului, pentru cele care au o căsnicie nefericită sau care au avut probleme cu depresia în trecut. Trebuie menționat că această formă de depresie se poate manifesta chiar și la câteva luni după naștere, nu este obligatoriu să apară din primele zile.



Cum se tratează depresia postpartum

Medicul va prescrie tratamentul în funcție de gravitatea simptomelor. De aceea, este necesar să ceri ajutor cât mai repede posibil, pentru ca boala să nu avanseze. Tratamentul include medicamente antidepresie sau anxiolitice, iar de cele mai multe ori sunt necesare și ședințe de psihoterapie, individuale sau în grup.

De asemenea, pot fi de mare ajutor anumite schimbări în stilul tău de viață. Cere ajutor familiei și prietenilor, ca să stea câteva ore cu bebelușul, astfel încât să te poți odihni sau relaxa. Discută cu medicul tău despre suplimentele alimentare pe care le poți lua, ca să-ți ameliorezi starea. Unele vitamine, minerale sau extracte din plante pot fi de folos și le poți obține foarte simplu, de la o farmacie online.

Dacă alăptezi, trebuie să discuți cu medicul tău și despre dieta în timpul alăptării, pentru că în această perioadă vei avea nevoie de mai multe proteine, de calciu și fier. Anumite carențe nutriționale care pot să apară după naștere în organismul tău cresc riscul apariției depresiei. Din fericire, acestea se pot remedia rapid, printr-o dietă echilibrată și cu ajutorul unor suplimente alimentare.

Prin urmare, depresia postpartum poate fi tratată cu succes, dacă vei cere ajutor din timp. Acum știi ce înseamnă această afecțiune și cum o poți recunoaște.