Imi cumpar casa sau stau cu chirie?

Educatie Financiara

Sa imi cumpar casa mea sau sa stau cu chirie? Intrebarea aceasta cred ca si-o pune fiecare roman din momentul in care incepe sa munceasca si sa castige primii bani. Intr-o societate care a trait in comunism aproape 50 de ani si casa era cam singurul bun de valoare, dorinta de a avea propria casa este absolut fireasca si de inteles.

Daca luam in calcul statistica care spune ca la nivelul Uniunii Europene sunt pe primul loc la numarul de proprietari (96% dintre romani locuiesc in locuinta proprietate personala) atunci raspunsul este simplu: ma mut la casa mea. In felul acesta scapi si de gura parintilor, a rudelor si prietenilor care te tot intreaba cand ai de gand sa iti cumperi si tu o casa si sa te asezi la locul tau.

In 2021 lucrurile sunt putin mai nuantate insa, mentalitatea tinerilor s-a schimbat, prioritatile si nevoile lor sunt altele. Accesul la educatie si la munca peste tot in lume, a facut ca un tanar sa nu isi mai doreasca asa repede sa isi cumpere o casa, si implicit sa se lege de un anumit loc (mai ales daca este luata si pe credit).

Optiunea de a sta in chirie si de a nu avea batai de cap cu intretinerea unei case este de luat in seama, la fel cum si mobilitatea poate fi un factor important. Munca de la distanta ofera oportunitatea de a lucra de oriunde din lume de unde ai acces la internet, asa ca relocarea in tari mai calde si mai interesante este aleasa de multi dintre romani, mai ales in aceste vremuri.

In acest articol ne-am propus sa aduce doua argumente pro sau contra ideii de a achizitiona o casa sau de a sta cu chirie (vezi si oferta de chirii in Galati).De ce sa imi cumpar o casa?

Ai un bun propriu de o valoare foarte mare. Indiferent daca iti cumperi cu banii jos sau cu credit o casa/apartament, daca alegi bine (in blocuri noi/case in zone cautate) vei avea un bun de valoare foarte mare, care se poate aprecia in timp sau il poti lasa mostenire. Daca esti genul de persoana stabila si care nu te vei muta in alta zona, atunci sa ai casa ta e o optiune buna.

Locuiesti in mediul care te reprezinta. Casa ta o poti amenaja conform propriilor gusturi, astfel incat sa te simti bine, sa fie locul unde te relaxezi si reincarci cu energie. O casa frumoasa iti creste calitatea vietii semnificativ, mai ales daca lucrezi si de acasa.

Citeste mai multe despre investitiile imobiliare.

De ce sa stau cu chirie?

Mobilitate. Statul in chirie nu te leaga de un anumit oras sau tara. Daca esti tanar, in miscare, cauti oportunitati profesionale mai bune, atunci chiria ti se potriveste mai bine (vezi si oferta chirii Targu Mures).

Pot investii banii mai bine. Daca banii pe care i-ai da pe o casa pot fi investiti cu randamente mult mai mari (la chirie randamentul este undeva la 5-6%) atunci statul cu chirie poate fi o optiune mult mai buna, cel putin pentru o perioada. Iti vei permite apoi sa iti iei o locuinta mai scumpa, intr-o zona mai buna.

Citeste si alte  Argumente pro si contra achizitiei unei case

1 thought on “Imi cumpar casa sau stau cu chirie?

Comments are closed.