banii si stima de sine

Relatia dintre bani si stima de sine

Educatie Financiara

banii si stima de sine

Unul din aspectele cele mai importante pentru a fi fericiti este sa ne iubim si sa ne pretuim pe noi insine, si asta chiar foarte mult. Deci sa avem auto-stima bine dezvoltata.  Lipsa de stima si respect pentru propria persoana ne face sa fim umiliti si insutati in mod constant, chiar de noi. Ne surprindem spunandu-ne lucruri urate precum “sunt idiot”, “nu invat niciodata”, “imi merit soarta”, etc . Si acesta nu este deloc un comportament sanatos.

De multe ori, probleme financiare duc la adancirea acestor comportamente negative, care nu fac altceva decat sa adanceasca si mai mult lipsa de incredere in propria persoana. Stima de sine este de multe ori corelata, in mod eronat, cu nivelul veniturilor si a pozitiei sociale.

In ziua de azi, din ce in ce mai multi oameni se definesc prin cariera pe care o au si a bunurilor materiale dobandite. Pentru multi increderea in sine creste o data cu obtinerea unui job mai bun sau a unui salariu mai mare. Acesta nu este neaparat un lucru rau, atata timp cand intreaga persoana nu este definita doar de acest aspect al vietii. Este adevarat ca banii au un rol foarte importanta in viata noastra, insa increderea si auto-stima ar trebui sa fie independente de averea obtinuta.

Curs online despre Stima de sine – tehnici de crestere a increderii in sine

Pierderea veniturilor sau a locului de munca poate avea o cauza externa ( recesiune economica, falimentul companiei in care lucrezi, etc ) si nu trebuie sa se transforme intr-un motiv de anxietate si de pierdere a stimei de sine.  Se poate intampla oricui sa piarda bani intr-o afacere proasta, sa isi piarda job-ul sau o sursa de venit suplimentara.

Solutia pentru a nu ne lasa afectati de aceste pierderi financiare este sa fim corecti si obiectivi si sa analizam la rece ce s-a intamplat, fara a ne invinovati si jigni pentru deciziile luate. Sa ne tratam ca pe un prieten bun si sa ne spunem “ ai luat cea mai buna decizie la momentul acela, plecand de informatiile pe care le aveai” sau “nu poti sa prevezi tot ce se intampla, nu ai un glob de cristal in care sa citesti viitorul”.

Totusi, cum sa procedam pentru a evita pierderile financiare si mai ales pierderea stimei de sine? In primul rand trebuie sa facem o analiza obiectiva a cauzelor care au dus la pierderea  suferita. Daca este din vina noastra, atunci invatam repede unde am gresit si ne bucuram de un nou inceput.  O mai buna intelegere a fluxului economic, intelegerea mecanismelor financiare si a modului de gestionare a veniturilor ne ofera un plus de confort si incredere. Mai ales ca educatia financiara ne va duce spre o planificare a cheltuielilor si economisirea unor sume de bani pentru situatii neprevazute.

Luand masuri si planificand mai bine cariera, crestem increderea in propria persoana. Atunci schimbarile financiara aparute in viata noastra nu ne vom mai afecta atat de mult la nivel psihologic.

Tu ai simtit vreodata ca iti pierzi increderea in propria persoana din cauza problemelor financiare?

2 thoughts on “Relatia dintre bani si stima de sine

  1. stiu si imi place sa gandesc pozitiv,cum de altfel invat si pe alte persoane.am avut un loc de munca foarte bun dar,nu din cauza desfiintarii acelui loc de munca.nu din cauza faptului ca as fi data in somaj nu din alte motive ci pentru singurul motiv ca m am imbolnavit de o boala grava ,si am fost nevoita sa cer singura desfacerea contractului de munca si sa cer pensionarea pe caz de boala. va rog din suflet, fieecare,dn voi sa aiba grija de sanatatea lui,mai mult ca orice.mai mult face sanatatea decat un munte de bani si nu te mai poti folosi de ei. totusi,tin inca foarte mult la
    ‘Gandeste pozitiv”.poate, intr o zi…

Comments are closed.