Cum poate fi accesibila o investitie imobiliara

Educatie Financiara

Investitiile imobiliare sunt printre cele mai sigure forme de investitii, atat prin aprecierea valorii imobilului de-a lungul timpului, cat si prin generarea de venituri pasive din chiriile incasate.

Dezavantajul aparent este dat de faptul ca ai nevoie de sume mari de bani pentru a cumpara un apartament, o casa sau un teren. Teoretic oricine are cateva zeci de mii de euro poate face o investitie imobiliara, nu iti trebuiesc cunostinte foarte ample sau specifice. Da, ajuta sa te informezi si sa studiezi cate ceva despre investitii pentru a-ti maximiza profitul, insa nu este obligatoriu pentru a “intra” in domeniu investitiilor imobiliare.



Vestea buna este ca poti face o investitie imobiliara si folosindu-te de banii bancii. In aceasta situatie ai nevoie de un venit (salariu) bun si avansul de minim 20% din valoarea imobilului, atunci poti apela la un credit imobiliar. Am gasit aici informatii foarte utile despre Condițiile pentru a face un credit imobiliar în timpul pandemiei.

Atunci cand faci o investitie imobiliara cu banii cash, imediat dupa mobilarea si utilarea apartamentului poti sa-l inchiriezi si sa obtii un randament anual mediu de 6-7%. De exemplu, o garsoniera in care ai investit 50.000 euro, o inchiriezi cu 300 euro/ luna, deci iti aduce un venit anual de 3600 euro. Poti lua in calcul costuri de mententanta de 300 euro/ an. Deci tot iti raman 3300 euro venit pasiv in decurs de 12 luni. In radament, asta inseamna 6,6% radament brut anual. Mult peste dobanda la banca pentru depozitele in euro, care in 2020 sunt aproape de zero.

Cand faci o investitie imobilirata cu credit, practic tu investesti, sa spunem 30% din 50.000 euro (avansul la credit). Deci ai nevoie de 15.000 euro cash plus inca vreo 1000 euro taxele notariale. O investitie initiala de 16.000 euro si o rata de aproximativ 225 euro/ lunar pentru un credit de 35.000 euro pe 20 de ani, cu dobanda variabila de 5,5 %.

Asadar, investesti 16.000 euro, incasezi lunar 300 euro chirie si platesti rata la banca de 225 euro. Iti raman asadar, 75 euro profit. Aplicand acelasi principiu, de a aloca o luna pentru cheltuieli de intretinere, obtii un radament pentru investitia ta de 5% pe an. Ceea ce, din nou, este mult mai bine decat dobanda pe care ti-o ofera banca pentru 16.000 euro tinuti intr-un depozit.



Daca vrei sa faci o investitie mai complexa, atunci un consultant imobiliar si un consilier financiar iti vor usura mult treaba si te vor ajuta sa faci investitii mult mai profitabile. Daca vrei sa cumperi terenuri, case, vile sau hoteluri, s-ar putea sa ai de-a face cu accesiunea imobiliara, cu certificate de urbanism si alte detalii specifice pietei imobiliare.

Poate ca nu ai luat pana acum in calcul sa faci o astfel de investitie, insa avand in vedere inflatia si devalorizarea leului in raport cu Euro si Dolarul, ai putea analiza ideea unei investitii imobilirare. Daca vrei sa afli mai multe despre investitii inteligente citeste si acest acest articol – Cum sa investesti banii intr-un mod inteligent