5 Pasi spre independenta financiara

Educatie Financiara

Am tot scris despre setarea obiectivelor si planificarea activitatilor astfel incat sa ne transformam visurile in realitate. Si in functie de obiectiv, fiecare ar trebui sa stie ce are de facut pentru a incepe procesul de schimbare. Mai putin in ceea ce priveste partea legata de bani.

Se stie deja ca in Romania educatia financiara este slaba, si in ciuda sutelor de carti despre bani disponibile in librarii, sunt putini care citesc, studiaza si mai si aplica. Eu am deja vreo 12 ani de cand studiez finantele si instumente financiare ( in perioada 2006-2008 am fost consultant financiar si manager pentru o echipa de consultanti in asigurari de viata) . Din criza din 2008-2009 probabil ca am invatat cel mai mult, apoi aplicand ceea ce citeam in cartile lui Robert Kiyosaki si multe altele, am ajuns azi aproape de independenta financiara.

Eu, precum majoritatea celor care scriu despre finanțe și au relații sigure cu banii, definesc independența financiară că posibilitatea de a trăi la standardele cu care ești obișnuit, fără a mai fi nevoie să muncești.

Curs online Educatie Financiara!

De curand am citit BANII, STAPANESTE JOCUL – TONY ROBBINS. Acolo am gasit foarte multe idei pe care le stiam deja, dar puse intr-o forma care produce rezultate si pentru cei mai putin „tehnici”. Folosind tehnicile NLP, Tony Robbins poate schimba perspective si aduce schimbarea si in randul celor care nu cred ca „pot deveni bogati”. Banii inseamna energie. Banii sunt ca un joc. Si poti invata si tu sa fii castigator in acest joc, daca inveti regulile de baza.

Pasii spre independenta financiara:

1. Economiseste. Pune lunar deoparte un procent de 10-15% din venit tau si nu te atinge de banii aia! Creeaza un fond de urgenta care sa iti permita apoi sa investesti. Fondul de urgenta ar trebui sa fie egal cu 6 (luni) inmultit cu cheltuielile tale lunare. De exemplu, tu cheltuiesti lunar cam 5000 lei. Atunci fondul de urgenta trebuie sa fie 30.000 lei.

2. Castiga mai mult, investeste diferenta de bani. Ca sa ai mai multi bani, trebuie sa si castigi mai multi. Fie obtii o marire de salariu, fie faci o mica afacere pe langa job, fie iti extinzi afacerea existenta. Solutii exista pentru a-ti creste veniturile. Si cand ai facut asta, nu cheltui mai mult, ci investeste banii! Am scris aici despre investitii.

3. Redu comisionale, taxele si impozitele. Averea nu este data atat de castig, cat de cheltuieli si pierderi. Este esential sa inveti sa pastrezi banii, sa analizezi serviciile financiare prin prisma comisioanelor ascunse, apoi sa stii bine legistatia si pragurile de impozitare pentru a putea optimiza aceste costuri. cum te pensionezi mai devreme

4. Obtine profituri mai mari. Pe masura ce ti-ai asigurat un fond de urgenta si ai investit niste bani, rafineaza-ti abilitatile de investitor si cauta sa obtii randamete mai bune. Un randament de 5% / an intr-o tara unde inflatia este de 3% nu e o afacere buna. Cauta solutiile potrivite pentru tine, maximizand profitul.

5. Schimba-ti stilul de viata. Abia cand ai ajuns la o relaxare financiara, adica ai suficient de multe rezerve si investitii care sa iti sustina un stil de viata mai imbelsugat, fa aceasta schimbare. Deci, mai intai castigi mai mult, ai venituri pasive din investitii si apoi iti iei o masina luxoasa si o casa mai mare!

Aceste sfaturi sunt cat se poate de bune, aplicabile si care te duc catre o viata mai buna din punct de vedere financiar. Tine de tine sa actionezi si sa crezi ca meriti si poti sa devii independent financiar.

Spor la bani!

Daniela Irimia, performance coach