Cum protejam bugetul inainte de sarbatorile de iarna

Educatie Financiara

Se apropie sarbatorile de iarna cand, pentru multi oameni, cheltuielile depasesc cu mult veniturile lunare. Vrem sa cumparam cadouri pentru cei dragi, sa impodobim casa si sa avem mancare multa si buna pe masa de Craciun si de Revelion.

Dorintele sunt normale, ce este insa daunator pentru noi este sa nu facem diferenta dintre nevoi si dorinte. Atunci cand cheltuim mai mult decat castigam probabil ajungem sa apelam la credite online urgente pentru a ne acoperi cheltuielile esentiale. Asta se intampla cand azi ne lasam prada dorintelor si nu ne gandim la viitor.

Noi sustinem de 9 ani educatia financiara si dezvoltarea personala, pentru ca a avea comportamente responsabile azi, ne ofera sansa la o viata mai buna si relaxata, maine.

Educatia financiara are trei dimeniuni importante in ceea ce priveste relatia noastra cu banii. Acum vreau sa le analizam prin prisma comportamentului nostru in perioada sarbatorilor de iarna.

Cum castigam bani

Cum castigam bani este prima dimeniune. Multi oameni au o singura sursa de venit – salariul. Si se intampla ca de sarbatori sa primeasca probabil o prima sau un voucher cadou. Deci, in cel mai fericit caz, au niste bani in plus pentru cadouri.

Pentru ca lunile cu cheltuieli mai mari sa nu va ia prin surprindere si sa nu va mai puneti problema ca nu va ajung banii, va recomand sa va cresteti veniturile. Sa cautati un job mai bine platit sau sa faceti activitati suplimentare pe langa job pentru a castiga bani in plus. Citeste aici Cum sa castigi bani in plus fara sa iti parasesti job-ul

Folosirea banilor

Folosirea banilor este o alta domensiune ce tine de comportamentul nostru financiar. Putem oscila intre a fi avari, adica a economisi fiecare banut sau sa fim cheltuitori nechibzuiti. Din pacate, chiar si cei mai echilibrati oameni ajung ca de Craciun sa pice prada viciunui de a cheltui excesiv. O planificare din timp a cheltuielilor, achizitionarea la oferta a unor cadouri si economisirea din timp, te pot salva de ruinarea bugetului in luna Decembrie. Putem cheltui atata timp cat ne permitem, fara a apela la vreun credit ifn online pentru a lua un televizor sau un telefon nou. Intreaba-te intotdauna “chiar am nevoie de asta acum”?

Administrarea banilor

Administrarea banilor tine de modul in care gestionam veniturile si cheltuielile. Noi am mai recomandat sa tineti un buget de venituri si cheltuieli pentru a avea siguranta financiara. Unii oameni au tendinta sa planifice excesiv fiecare achizitiei, pastreaza toate chitantele si fac o obsesie din a tine evidenta pentru fiecare leu cheltuit. Pe cand altii, sunt haotici si pot uita sa isi plateasca facturile chiar daca au cu ceva. In haos pot sa apara problele financiare nu pentru ca nu am castiga suficienti bani, ci pentru ca suntem atat de nepasatori de cum ii castigam si ii folosim. Probabil cunoasteti oameni care au salarii mari si cu toate astea, la final de luna se plang ca nu mai au bani in portfofel.

Asadar, educatia financiara ne ofera liniste si siguranta in fiecare zi a anului. Tine de noi sa invatam sa gestionam mai sanatos banii pe care ii avem. Si daca nu avem suficienti, sa cautam solutii pentru a castiga mai multi bani, fie la un alt loc de munca, fie ca freelanceri sau antreprenori.