cum sa investeti banii

Cum sa investesti banii intr-un mod inteligent

Educatie Financiara

Intr-un alt articol am discutat despre cum sa faci economii pentru visurile tale sau pur si simplu pentru momente in care vei avea nevoie de mai multi bani.

Ce faci totusi cand ajungi sa strangi niste bani. Plecand de la premisa ca majoritatea isi tine banii in depozite bancare unde radamentele reale sunt aproape zero, inteligent este sa cauti alternative de a plasa banii astfel incat sa ai o rata de profit ( dobanda, venit ) mai mare decat la banca. Usor de spus, greu de facut. Va oferim noi cateva metode de a investi bani, cu scopul de a obtine randamente mai mari decat din depozitele bancare.

Moduri inteligente de a investi banii:

Investitii in Asigurarile de viata si pensiile private

Toate asigurarile sunt gandite pentru a economisi pe termen lung si in acelasi timp sa acopere diferite riscuri. Practic, te asiguri ca ai banii necesari atunci cand vei avea cu adevarat nevoie de ei. De exemplu, atunci cand apare o problema grava de sanatate, nevoia de bani va fi acoperita de asigurarea de viata fara a pierde insa banii platiti si nici capitalizarea. Un alt avantaj este acela ca poti benefia de o suma de bani mult mai mare decat ai cotizat tu efectiv. Si in fericitul caz in care nu vei avea nevoie de asigurare pentru evenimente neplacute, la scadenta politei vei incasa toti banii investiti plus randamentul care de cele mai multe ori este superior celui de la depozitele bancare. Citeste totul despre asigurarile de viata!



Investitii imobiliare

Daca ai o suma de bani suficient de mare cat sa iti permita o investiei imobiliara, atunci o poti face. Trebuie doar sa analizezi care este cea mai buna optiune. Poti achizitiona un teren, o casa sau un spatiu comercial. Depinde de planul pe care il ai. In general investitiile imobiliare sunt pe termen lung,  plecand de la premisa ca valoarea imobilului va creste in timp si vei face profit din diferenta de pret. O alta metoda de a monetiza o astfel de investitie este prin a inchiria imobilul.

De exemplu poti cumpara o garsoniera cu 30.000 euro pe care sa o inchiriezi cu 150 euro / luna. Teoretic poti obtine un randament brut de 6% pe an ( cam dublu fata de banca) .

Investitiile imobiliare sunt printre cele mai sigure investitii, iar exploatarea lor ( managementul investitiilor/ a imobilelor ) este relativ simpla. Nu necesita cunostinte tehnice sau specifice. Citeste daca este momentul sa iti cumperi o casa.

Investitii in Instrumente financiare oferite de banci

Poti opta sa lasi banii tot in grija bancii, insa investind in fonduri mutuale sau obligatiuni. Sunt niste investii sigure, pe perioada medie/ lunga de timp. Deasemenea randamentele sunt superioare depozitelor bancare. Nu e nevoie sa ai cunostinte aprofundate de economie, ci doar sa fii atent la comisioanele si costurile de administrare ale bancii.
Cumpararea de obligatiuni este o metoda de investitie sigura cu randamente putin peste cele bancare. Investitiile in fonduri mutuale prezinta un risc, insa si castigurile pot si de 3-4 ori mai mari. Practic banca va cumpara actiuni la bursa si va imparti cu tine profitul (dar si pierderea) . Mergi la o banca si vezi care metoda ti se potriveste cel mai bine.




Investitii bursiere

Pentru utilizarea acestor instrumente financiare este necesara o analiza atenta a pietei bursiere si mai ales cunostinte in domeniu. Poti invata sa faci astfel de investii. Exista carti si site-uri utile. Nu te aventura insa in investitii bursiere inainte de a invata temeinic cum sa faci analiza tehnica pe actiuni si  mai ales cum sa iti stapanesti emotiile.

Avand in vedere riscul investitional reprezentat pentru  persoanele cu putine cunostinte de investitii in actiuni, institutiile financiare ofera diferite portofolii de actiuni pe care le gestioneaza brockerii in locul tau.

Investitiile in piata de valori sunt cu risc ridicat insa pot genera si cele mai bune randamente. Poti face profit si de 20-30% intr-un an. Bineinteles, daca incepi sa investesti fara a fi insa pregatit, poti sa inchei activitatea investitionala si cu o pierdere masiva atat de bani cat si de incredere in fortele proprii. Ceea ce nu va dorim.

Afacerea proprie

Ati lansa propria afacere este poate metoda cea mai buna de a face profit, pentru ca in acest mod obtii independenta financiara si ai control asupra rezultatelor. Daca alegi sa iti faci propria firma, trebuie totusi sa te oriestezi spre a face profit, facand in acelasi timp ceea ce iti place. In aceasta ordine.

Nu este usor sa faci o afacere profitabila, cere investitii de bani si mai ales timp si cunostinte. Trebuie sa fii pregatit pentru asta si mai ales sa fii dispus sa muncesti foarte mult la inceput. Vezi aici idei de afaceri cu bani putini!

Indiferent de metodele de investitii la care apelezi, analizeaza bine inainte si stabileste-ti asteptari realiste. Asteptam cu interes parerea ta despre acest subiect si mai ales, spune-ne cum iti investesti tu banii.

Gandeste Pozitiv!