Imbatranirea activa este o alegere personala!

Dezvoltare Personala

Copiii sunt singurii care isi doresc sa creasca mai repede, sa treaca timpul si sa devina adulti.

Noi, restul lumii, care acum suntem adulti, ne dorim sa oprim timpul. Dar nu avem nici o putere impotriva procesului de imbatranire, pe masura ce se desfasoara. Este adevarat ca avem tehnologii si cunostinte care sa ne mentina tineri pentru mai mult timp, sa fim mai sanatosi si frumosi, insa realitatea este ca vom ajunge si la 80-90 de ani, iar batranetea o vom experimenta cu totii. Depinde insa de fiecare in parte CUM alege sa imbatraneasca!

Poti sa cheltuiesti o avere pe implanturile de par sau chirurgia plastica, dar aceste proceduri nu te pot intineri nici macar cu o zi. Ceea ce ai in schimb, este puterea de a alege modul in care sa reactionezi in fata acestui proces de imbatranire. Poti sa te ingrozesti, sau poti sa imbratisezi toate darurile pe care varsta le are de oferit. Si daca acum ai doar 30 sau 40 de ani, poti sa iti pregatesti o batranete frumoasa si relaxanta pe de o parte avand grija de sanatatea ta, si pe de alta parte, asigurandu-ti o pensie privata pentru perioada cand nu vei mai putea muncii.

Imbatranirea activa este o alegere, si ca sa te bucuri din plin de varsta batranetii ai nevoie sa sanatate si de bani care sa iti permita sa calatoresti, sa traiesti fara grija zilei de maine, sa te bucuti de familie si de timpul liber pe care il ai.

Sa imbatranesti poate sa para un blestem, in special intr-o societate care idolatrizeaza tineretea. Imbatranirea poate aduce dupa o multime de pierderi:

 • pierderea identitatii,
 • pierderea controlului,
 • a puterii si a sanatatii fizice,
 • pierderea prietenilor,
 • pierderea unei iluzii poate.Totodata, prin imbatranirea activa, primesti o multime de daruri si binecuvantari:

 • libertatea unei vieti fara munca,
 • rolul de varstnic/intelept al familiei,
 • bucuria de a avea nepoti si stranepoti,
 • constientizarea faptului ca oamenii sunt fragili insa viata e frumoasa,
 • legatura cu trecutul,
 • intelepciunea ce vine o data cu varsta.

Poti sa imbatranesti impotriva vointei tale si sa devii frustrat si nervos, sau poti sa imbatranesti bucurandu-te de toate beneficiile varstei. Sa imbatranesti activ inseamna sa alegi sa continui sa te dezvolti, sa traiesti, sa inveti, sa oferi, sa inveti pe ceilalti, sa ajuti si sa fii o binecuvantare pentru cei din jur.

Iti pastrezi atidudinea pozitiva si mintea deschisa si flexibila cand inveti continuu, cand iesi din zona de confort, cand te misti si calatoresti, cand iti pastrezi prietenii si familia aproape. Alege azi sa traiesti in armonie si pregatindu-ti in acelasi timp, pensionarea care sa fie ca o minunata vacanta!

Gandeste Pozitiv, actioneaza cu entuziam!

Daniela Irimia, consilier pentru dezvoltare personala

Daca ti-a placut articolul, aboneaza-te  la newsletter si da mai departe aceste informatii

[mc4wp_form id=”3273″]