Suplimente alimentare: cum le alegem?

Sanatate

Suplimentele alimentare se găsesc într-o mare varietate pe piață și multe persoane sunt tentate să le utilizeze fără a se informa corect înainte. Totuși, utilizarea abuzivă a acestor produse se asociază cu riscuri.

Suplimentele alimentare pot conține vitamine, minerale, antioxidanți, extracte de plante, acizi grași sau produsele stupului (propolis, polen și altele). Acestea pot fi sintetice sau naturale și pot fi sub formă de tablete, capsule, lichid sau pulbere. 

Iată cum alegi suplimentele alimentare in mod responsabil! 

Cere sfatul specialistului 

În primul rând, este important să discuți cu medicul sau dieteticianul. Specialistul poate stabili dacă ai sau nu nevoie de suplimente alimentare și ce produse ți se potrivesc. Acest lucru poate depinde de nevoile nutriționale și prezența unor afecțiuni. 

De asemenea, este important de știut că numeroase suplimente alimentare interacționează cu medicamentele. De aceea, este indicat să discuți cu medicul înainte de a lua un supliment.  

Alege tipul de supliment potrivit

Înainte de a lua un supliment alimentar, este indicat să te întrebi dacă ai cu adevărat nevoie de unul. Trebuie să știi că îți poți asigura toți nutrienții de care ai nevoie printr-o alimentație echilibrată și variată. 

Suplimentele alimentare pot fi indicate în anumite situații:

  • persoane diagnosticate cu deficiențe nutriționale;
  • persoane care au o alimentație restrictivă (cum ar fi cele cu intoleranțe sau alergii);
  • copii – pot avea nevoie de fier și vitamina D;
  • vegetarieni și vegani – poate fi nevoie de suplimentarea vitaminei D, vitaminei B12 și calciului;
  • femei însărcinate sau care alăptează (în cazul lor se utilizează doar suplimentele prenatale);
  • persoane care au fost tratate prin chirurgie bariatrică;
  • persoane cu sindroame de malabsorbție, în contextul unor afecțiuni (boala celiacă, fibroza chistică, boli inflamatorii intestinale) (1, 2).

Anumite deficiențe nutriționale sunt comune, cum ar fi deficitul de vitamina D. Este dificil de obținut acest nutrient din dietă, sursa principală fiind soarele. De aceea, suplimentele cu vitamina D sunt recomandate în mod frecvent, mai ales în sezonul rece (1).

Unele suplimente alimentare sunt utilizate pentru a obține un plus de nutrienți. Produsele naturiste și produsele stupului sunt utilizate în diferite scopuri, cum ar fi pentru susținerea unor funcții ale organismului. De exemplu, socul negru, echinacea și propolisul sunt utilizate pentru susținerea imunității (3). Găsești suplimente alimentare pe drmax.ro

Este important să te informezi din surse de încredere cu privire la beneficiile potențiale ale diferitelor produse naturiste. De asemenea, trebuie să știi faptul că efectele acestora nu sunt garantate, deoarece nu sunt suficiente studii care să le confirme eficacitatea. Informează-te și cu privire la reacțiile adverse posibile! 

Optează pentru cele cu doze cunoscute

Piața suplimentelor alimentare cuprinde numeroase produse, însă nu toate sunt de calitate. Înainte de a achiziționa un supliment alimentar, verifică ambalajul sau prospectul pentru a afla dozele substanțelor active. În cazul produselor naturiste, optează pentru extractele standardizate! Nu se recomandă utilizarea unor produse care nu prezintă aceste informații. 

De asemenea, asigură-te că doza din supliment este suficientă pentru a obține beneficii. Informează-te din surse de încredere sau întreabă specialistul care este doza eficientă! 

Alege un producător de încredere

Bineînțeles, este de preferat să alegi suplimentele alimentare fabricate de un producător de încredere. Există numeroase companii care produc suplimente, însă nu toate le fabrică la standarde de calitate superioară. 

Prin urmare, suplimentele alimentare sunt de multe tipuri și nu sunt întotdeauna necesare. Adoptă un stil de viață sănătos și cere sfatul specialistului cu privire la suplimentele potrivite în cazul tău!

Referințe:

  1. McGrane, Kelli. “How to Choose High Quality Vitamins and Supplements.” Healthline, Healthline Media, 15 July 2020, www.healthline.com/nutrition/how-to-choose-high-quality-vitamins-and-supplements. Accessed 12 Feb. 2023.
  2. ‌“Pick the Right Supplements and Vitamins.” WebMD, 2022, www.webmd.com/pain-management/features/what-vitamin-should-i-take. Accessed 12 Feb. 2023.
  3. ‌Kubala, Jillian. “The 15 Best Supplements to Boost Your Immune System Right Now.” Healthline, Healthline Media, 18 Apr. 2021, www.healthline.com/nutrition/immune-boosting-supplements. Accessed 12 Feb. 2023.