Prajituri dietetice pentru ocazii speciale

Sarbatorile de iarna inseamna si rasfat culinar pentru majoritatea dintre noi. Mesele traditionale de Craciun si de Revelion sunt pline cu preparate din carne. Desi consumam cu moderatie mancarurile gatite, dulciurile sunt de fapt cele care ne ispitesc cel mai mult. Cum sa rezisti unui tort de ciocolata sau tuturor cutiilor de bomboane pe care le primesti cadou?

Metoda este sa avem pe mese alternative sanatoase. Exista prajituri dietetice, cu un continut mai mic de zahar si grasimi. Poti alege sa pregatesti in casa cateva deserturi delicioase si sanatoase in acelasi timp.

Am facut o selectie cu 5 retele simple si dietetice pentru prajituri. Alege un desert sanatos pentru toate ocaziile speciale.

Mini cheesecakes cu ciocolata

Ingredientemini cheescake cu ciocolata

12 portii
14 biscuiti digestivi, faramitati marunt
100g de unt, topit
PENTRU UMPLUTURA
500g de ricotta
3 oua, batute
1 lingurita extract de vanilie
200g de ciocolata neagra, rupta în bucati si topita
125g de zahar pudra
36 oua mici de ciocolată

Mod de preparare

1. Incinge cuptorul la 150°C. Aseaza 12 discuri de hartie în formele unei tavi pentru briose. Pune biscuitii intr-o punga alimentara si faramiteaza-i marunt cu capatul unui sucitor. Toarna-i intr-un bol si adauga untul topit, amestecand incontinuu. Cu ajutorul unei linguri pune acest amestec pe discurile pentru briose, apasand de fiecare data ca sa obtii un blat ferm.

2. Pentru a prepara umplutura, pune ricotta, ouale, vanilia si ciocolata topita intr-un bol mare de mixer. Cerne deasupra zaharul pudra. Amesteca ingredientele cu mixerul sau cu o lingura de lemn, pana cand compoziția se omogenizeaza. Tot cu ajutorul unei linguri, toarn-o peste blaturile din biscuiti, pana umpli complet formele. Loveste usor tava de suprafata de lucru pentru a scapa de bulele de aer. Da tava la cuptor 30 de minute. Le poti orna cu diverse figurine de ciocolata, in functie de evenimentul special la care le servesti. Lasa-le sa se raceasca in intregime inainte de a le servi. Pot fi pastrate la frigider pana la 3 zile.

Biscuiti cu fistic si merisoare

Ingrediente biscuiti cu fistic

175g de unt moale
85g de zahar
½ lingurita extract de vanilie
225g de faina
75g de fistic
75g de merisoare uscate

Mod de preparare biscuiti dietetici

1. Se amesteca untul, zaharul si vanilia cu o lingura de lemn. Se adauga faina, fisticul si merisoarele apoi framanti amestecul pana se obtine un aluat. Se imparte aluatul în jumatate si se modeleaza fiecare bucata într-un cilindru cu diametrul cam de 5cm. Se infasoara in folie alimentara, apoi se da la rece 1 ora.

2.Se incinge cuptorul la 180° C/ gaz 4. Se taie aluatul in felii groase de 1 cm, se pun feliile pe o tava tapetata cu hartie de copt si se coc 12-15 minute. Se racesc complet pe tava.

Mousse de ciocolata

Ingrediente musse de ciocolata

85g de ciocolată neagra, 70% cacao
1 lingura pudra de cacao, plus extra pentru pudrat
½ lingurita de cafea instant granulata
½ lingurita extract de vanilie
2 albusuri
1 lingura de zahar brun fin
50g de iaurt grecesc
1 mână de zmeura, pentru decor

Mod de preparare mousse de ciocolata

1. Se toaca ciocolata foarte fin si se pune intr-un bol mare, ce poate sta asezat deasupra unei cratite în care fierbe apa constant. Se amesteca pudra de cacao, cafeaua si extractul de vanilie cu doua linguri de apa rece si se toarna peste ciocolata. Se aseaza bolul peste cratita in care fierbe apa constant. Se amesteca totul si se ia de pe foc. Se lasa bolul peste cratita, amestecand din cand in cand ca sa verifici cand s-a topit.

2. Se amesteca ciocolata topita, trebuie sa fie groasa. Se adauga două linguri de apa fiartă, se amesteca; compozitia se va subtia imediat si va deveni matasoasa. Se lasa sa se raceasca puţin.

3. Se bat albusurile pana cand se formeaza varfuri moi, apoi se adauga zaharul si se bat pana cand se obtine o compozitie groasa si lucioasa. Se bate iaurtul in ciocolata racita. Se incorporeaza o treime din albusuri in amestecul de ciocolata cu o lingura mare de metal, apoi se incorporeaza cu grija restul de albusuri pana cand se obtine o compozitie omogena. Ai grija sa nu amesteci prea mult ca sa nu se piarda volumul spumei. Se imparte cu o lingura in patru vase mici de ceramică (125-150ml) şi se lasa la rece cateva ore sau peste noapte.

4.Se aseaza fiecare spuma pe cate o farfurioara. Se presara cu zmeura si se pudreaza cu pudra de cacao. Se pastreaza în frigider pana la 2 zile.

Crema de mere cu fulgi de porumb

Ingrediente crema de mere

800g de mere acrisoare curatate de coaja si taiate felii
3 linguri de zahar fin
2 linguri de miere
25g de unt
85g fulgi de porumb
200ml de smantana grasa

Mod de preparare desert sanatos

1. Se pun merele, zaharul si trei linguri de apa intr-o tigaie, la foc mediu; se amesteca din cand în cand. Se tine pe foc 10 minute, pana ce merele se inmoaie.

2. Se imparte amestecul in patru pahare mari si se lasa sa se raceasca. Intre timp, se incing mierea si untul intr-un castron mare, in cuptorul cu microunde, un minut, pana ce untul se topeste. Se adauga fulgii de porumb si se amesteca bine, sa se acopere pe toate parţile de sos.

3. Se toarna smantana peste crema de mere racita, apoi se împarte amestecul de fulgi de porumb in cele patru pahare.

Panna Cotta  panna cotta

Ingrediente

300 ml lapte
300 g smantana
120 g zahar
10 g gelatina
1 esenta (vanilie, migdale, lamaie… dupa preferinte)
1 pachet fructe de padure congelate

Mod de preparare

1. Puneti la fiert laptela si zaharul (pentru diete puteti inlocui cu zahar dietetic). Amestecati iar dupa ce fierbe il dati deoparte. Inmuiati gelatina in 2-3 linguri de apa apoi o turnati peste lapte amestecand pana se dizolva. Adaugati smantana si esenta. Optional puteti pune si coaja de lamaie. Amestecati pana se omogenizeaza si turnati in forme. Lasati la frigider 3-4 ore.

2. Intre timp, pregatiti topingul de fructe. Amestecati pe foc fructele cu zeama de lamaie si zahar vanilat pana se ingroasa putin sosul.

3. Rasturnati fiecare forma pe o farfurie si decorati cu fructe si sos.

Aboneaza-te la newsletter pentru gandire pozitiva

Lasa un comentariu