Ce este un maraton și ce anume ne determină să participăm?

Sanatate

Cu siguranță am auzit cu toții de maratoane și poate chiar am participat la unul, dar mai rar se întreabă cineva cum au apărut sau încearcă să le dea o definiție. Un maraton este un eveniment de alergare pe o distanță de 42,195 km. Majoritatea maratoanelor se desfășoară sub forma unei curse pe șosea, deși există unele care se prezintă sub formă de cross country sau pe drumuri denivelate.

Originea maratonului începe în jurul anului 490 î.Hr., pe vremea când perșii invadaseră Grecia. Cea mai populară legendă îl înfățișează pe un mesager grec, Pheidippide, care avea sarcina de a informa poporul din Atena că grecii i-au învins pe persani în bătălia de la Maraton. Pheidippide a considerat că este vorba despre o misiune foarte importantă și de aceea a pornit pe jos și a alergat non-stop. Când a ajuns la porțile Atenei, a intrat în adunarea guvernamentală și a proclamat victoria grecească, unde a căzut la pământ și a murit din cauza epuizării.

Distanța unui maraton își are originea tot în această poveste. Distanța dintre cele două orașe, Maraton și Atena, este de aproximativ 40,8 km de-a lungul celei mai lungi rute sudice. Și aceasta a fost, de asemenea, ruta folosită în timpul primelor Jocuri Olimpice din 1896. De atunci, maratonul face parte din programul Jocurilor Olimpice. Distanța standard pentru un maraton este acum de 42,195 km, ceea ce explică și de ce un semi-maraton este de 21,1 km.



De ce sa participi la un maraton:

Cele mai evidente motive pentru care oamenii se înscriu la maratoane de alergare sunt efectele pozitive asupra sănătății și a bunăstării mintale. Chiar dacă există și persoane care își fac griji cu privire la daunele pe care le pot aduce corpului dacă acesta nu este destul de pregătit, beneficiile generale tind să depășească aceste preocupări. Efecte precum pierderea în greutate și sănătatea cardiovasculară sunt bine cunoscute, dar cercetările dezvăluie continuu noi avantaje. Alergarea de acest gen reduce ani de zile din „vârsta arterelor”, de exemplu, și un studiu recent condus de Universitatea din Augsburg a arătat o posibilă relație între îmbunătățirea funcției cognitive și o mai bună sănătate a ochilor.

Un alt motiv pentru care unele persoane încep să aibă un interes în a participa la un maraton este că îi văd pe alții făcând acest lucru și li se pare interesant. Și, în unele cazuri, pentru că doar urmăresc turma și nu se informează prea mult despre unele detalii, se încurcă gândindu-se că un maraton este o cursă în care fiecare participant vrea să ajungă primul la linia de sosire. Diferența este că un maraton nu se referă la cine ajunge primul la linia de sosire, în timp ce, pe de altă parte, o cursă poate fi doar despre asta. Și există multe curse de atletism diferite desfășurate în cadrul Jocurilor Olimpice, cum ar fi cele de viteză, distanță și obstacole. Cursele de tot felul au devenit populare deoarece ne aprind spiritul competitiv. Chiar dacă sunt organizate online, cum ar fi cursele de cazino, care constau în multe runde și rotiri, sau offline, cum ar fi cursele de cai, la care oamenii doresc să participe și să urmărească un anumit alergător, aceste „adunări” sunt create în jurul conceptului de a câștiga pe baza vitezei.



Deși fiecare alergător are motive diferite pentru a se înscrie la un maraton, există unele tendințe generale pe care cercetătorii le-au observat la baza atracției oamenilor față de curse pe distanțe lungi. Una dintre aceste tendințe este că demonstrarea capacității de a alerga la o cursă maraton a constituit un eveniment important de viață pentru o persoană și poate avea un impact asupra convingerilor lor cu privire la execuția cu succes a unor potențiale realizări viitoare.

Alergarea de anduranță poate fi, de asemenea, o modalitate de a obține un statut social. Arătând că ești capabil de o cursă de distanță, proiectezi în jur ideea de productivitate și eficiență, asemănătoare cultivării unui brand personal. Acest efect este supraalimentat doar prin intermediul aplicațiilor de fitness social, care permit alergătorilor să își împărtășească realizările.

Oamenii de pretutindeni continuă încă să se înscrie la maratoane fără speranțe de a câștiga o medalie de aur sau de a ajunge să li se inscripționeze numele în cărțile de istorie. Antrenamentul necesită un angajament major de timp, energie și… transpirație.