dieta vegetariana

Alimente sanatoase – care sunt si cum se consuma

Sanatate
dieta vegetariana

Un aliment sănătos este unul care este bun sau benefic pentru sănătate. Organismul funcționează pe baza vitaminelor, mineralelor și a multiplelor substanțe și nutrienți furnizați de alimente. Dar ele nu sunt necesare doar pentru desfășurarea activităților zilnice, dar o selecție corectă a alimentelor poate preveni numeroase boli și afecțiuni care, în multe cazuri, apar tocmai din cauza consumului de alimente nesănătoase și a obiceiurilor proaste, precum fumatul sau consumul de alcool. 

Unul dintre exemplele de liste cu alimente sănătoase este cel bazat pe dieta mediteraneană, care este alcătuită din produse variate care, împreună, asigură nutrienții necesari vieții de zi cu zi, prevenind în același timp boli precum ateroscleroza și boli de inima sau colesterol.

Pe langa faptul ca trebuie sa ai o alimentatie variata si echilibrata, este important sa ai si o serie de obiceiuri sanatoase, precum exercitiile fizice, evitarea pe cat posibil a stresului si odihna suficienta. Este important de știut că dietele exclusive nu trebuie tinute, deoarece majoritatea alimentelor și produselor care există sunt necesare pentru menținerea sănătății, deci nutrebuie evitate sau scoase din meniu. Poti alege produse bio, sau clasice, important este sa fie alimente de calitate.

rioritizarea aportului de alimente care sunt incluse în această listă de alimente sănătoase nu ar trebui să excluda alte produse care sunt, de asemenea, necesare organismului pentru a-și îndeplini funcțiile.



Fructe

Fructele sunt un aliment care nu trebuie să lipsească din nicio dietă sănătoasă, deoarece majoritatea vitaminelor care sunt necesare zilnic provin din ele. Deși aici sunt prezentate două exemple, orice alegere a acestui tip de produs este benefică. Unele dintre cele mai sănătoase fructe includ:

Kiwi: Este unul dintre cele mai bogate fructe în vitamina C, o componentă esențială pentru crearea substanței care se produce între celulele albe din sânge și care este necesară pentru a menține un nivel ridicat de apărare care ajută sistemul imunitar să se apere de amenințările externe. De asemenea, are procente foarte mari de fibre si apa, ceea ce il fac un fruct recomandat pentru combaterea constipatiei si slabit.

Măr: Conține, printre alte componente, pectină, flavonoide, acid malic și quercetină, elemente care ajută la reducerea nivelului de colesterol și glucoză din sânge, de aceea sunt recomandate pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, este bogat în potasiu și vitamina E.

Legume

Legumele au fost întotdeauna considerate un exemplu de aliment benefic pentru sănătate care nu trebuie să lipsească din mesele obisnuite. Cu toate acestea, legumele cu frunze verzi sunt cele care conțin cea mai mare cantitate de vitamine și nutrienți. Legumele care pot fi incluse într-o dietă sănătoasă sunt:

Broccoli: este leguma care conține cea mai mare valoare nutritivă pe unitatea de greutate a produsului comestibil. Pe langa faptul ca este bogat in vitamina C, niacina si acid folic, contine beta-caroten si vitamina E, deci are efect antioxidant si de regenerare celulara.

Morcov: Remarcat pentru conținutul său ridicat de beta-caroten și proprietățile sale antioxidante. Consumul acestuia reduce impactul radicalilor liberi, agenți nocivi care pot fi produși atât din cauze externe, precum poluarea, cât și din cauze interne, ale organismului însuși, și care atacă celulele favorizând apariția bolilor degenerative, precum îmbătrânirea prematură.



Cereale și leguminoase

Cerealele și leguminoasele au jucat întotdeauna un rol proeminent în istoria alimentelor, datorită atât costului redus de producție, cât și beneficiilor lor nutriționale (oferă energie în timp ce sunt sărace în grăsimi). Dintre aceste produse se pot evidenția:

Orez brun: Faptul că este brun îl împiedică să-și piardă unele din proprietăți în procesele de rafinare la care este supus în majoritatea cazurilor. Pe lângă faptul că este un produs care oferă multă energie, are un conținut scăzut de grăsimi și este foarte bogat în fibre.

Fasolea: Este cea mai bogata leguminoasa in fier, desi fiind de tip vegetal este mai greu de absorbit, de aceea este indicat sa consumi produse bogate in vitamina C, care favorizeaza absorbtia fierului. De asemenea, conține vitamina B1 și niacină, precum și minerale precum mangan, cupru, calciu și fosfor.

Vezi si seminte chia beneficii pe care le are si cum pot fi consumate.

Peşte

Peștele este bogat în proteine, în timp ce sărac în grăsimi saturate, în ciuda faptului că este un aliment de origine animală. De asemenea, este o sursă bună de vitamine și minerale, precum și de acizi grași omega 3, recomandați pentru scăderea colesterolului și prevenirea bolilor de inimă. Doi dintre cei mai sănătoși pești sunt:

Somon: Este unul dintre cei mai bogati pesti in acizi grasi omega 3, deci ajuta la reducerea colesterolului si la mentinerea bunei functionari a creierului. Este important ca atunci când il gătiți, să o faceți pe grătar sau la cuptor, deoarece prăjirea are o influență negativă și oxidează conținutul său esențial de grăsime.

Sardine: Pe lângă faptul că conțin acizi grași omega 3, este și o sursă de calciu, deoarece este un pește cu oase moi, astfel că procedurile termice la care sunt supuse pentru consum fac ca calciul din oase să treacă în carne .

Carne

Carnea este o sursa bogata de proteine, vitamina B12, zinc, iod, seleniu si fosfor, elemente esentiale pentru buna functionare a organismului. Carnea albă este mai sănătoasă decât cea roșie, deoarece oferă o cantitate mare de proteine, în timp ce este săracă în grăsimi. Două exemple de carne albă sănătoasă sunt:

Pui sau curcan: Deși carnea albă, precum puiul și curcanul, este mai puțin bogata în fier și zinc decât carnea roșie, este bogata în fosfor și potasiu. În plus, sunt bogate în acid folic și niacină, care ajută la funcționarea sistemului digestiv, a pielii și a nervilor și este important pentru transformarea alimentelor în energie.

Iepure: are un conținut ridicat de proteine, în timp ce are un conținut scăzut de grăsimi. Are si un continut scazut de sodiu, deci poate fi consumat de persoanele cu hipertensiune arteriala.